Denník N

Nemecko má pred sebou nové východné otázky

Angela Merkelová a Olaf Scholz. Foto – TASR/AP
Angela Merkelová a Olaf Scholz. Foto – TASR/AP

Mnohé z výziev novej Scholzovej vlády ležia na východ od nemeckého územia. Pri ich riešení bude čeliť dvom veľkým domácim prekážkam: nemeckému biznisu i verejnej mienke.

Autor je profesor európskych štúdií na Oxfordskej univerzite

Letuška Lufthansy v lietadle z Londýna do Mníchova mi podala maličkú, v žltom alobale zabalenú tabuľku čokolády. Keď videla, že sa predieram dlhým nemeckým dokumentom, dala mi ešte jednu so zvolaním: „Sie sind so fleißig!“ („Ste taký usilovný!“) Vysvetlil som jej, že je to 177-stranová koaličná zmluva medzi tromi stranami tvoriacimi novú nemeckú vládu. Keď to počula, nadšene ma zasypala teraz už celou hrsťou miniatúrnych čokoládových tyčiniek, po ktorých nasledovala ďalšia hrsť. Väčšinu z nich som ponúkol susedovi, ktorý má malé deti, no pár som strčil do vrecka. O niekoľko dní som jednu ponúkol kľúčovému ministrovi „semaforovej“ vlády sociálnych demokratov, zelených a slobodných demokratov, ktorá v stredu v Berlíne formálne prevzala úrad. Prijal ju s primeranou vážnosťou.

Trochu čokolády tu naozaj treba. Vzhľadom na to, aké ťažké je dosiahnuť spoločnú reč medzi tromi rôznymi stranami, je koaličná dohoda pozoruhodne súvislá, dôkladná a ambiciózna. Niektoré jej časti sú dokonca dobre napísané, niekde počuť ozvenu inšpiratívnej rétoriky veľkého západonemeckého kancelára a predstaviteľa Ostpolitik Willyho Brandta. Ako sa na demokraciu, ktorá je v súčasnosti uznávanejšia ako tá americká, patrí, zmluva navrhuje zmes kontinuity a zmeny.

Domáci problém

Napriek tomu vláda na čele s kancelárom Olafom Scholzom čelí obrovským výzvam už od prvého dňa. Ako tak často v nemeckej histórii, mnohé z nich ležia na východe. Pre Nemcov sú to ich nové východné otázky.

Prvá z nich v skutočnosti leží v rámci vlastných nemeckých hraníc, presnejšie v bývalom východnom Nemecku. V septembrových spolkových voľbách získala zhruba štvrtinu odovzdaných hlasov v Sasku a Durínsku krajne pravicová, xenofóbna Alternatíva pre Nemecko (AfD). Práve tento týždeň sa v Sasku konala demonštrácia typu flash mob proti povinnému očkovaniu, ktorú údajne zorganizovali krajne pravicoví aktivisti. Tunajšia sociálna psychológia má viac spoločného so sociálnou psychológiou v iných častiach postkomunistickej strednej Európy, napríklad v Poľsku či v Maďarsku, než napríklad v Hamburgu alebo Stuttgarte. Preto tu má osobitný význam Scholzov program „rešpektu“ voči tým, ktorí sa cítia ignorovaní alebo nerešpektovaní.

Čo so susedmi?

Druhá nová východná otázka Nemecka sa týka erózie demokracie a právneho štátu v Poľsku a Maďarsku. Ekonomické angažmán Nemecka v týchto krajinách je obrovské. Za vlády kancelárky Angely Merkelovej bol Berlín do značnej miery zodpovedný za príliš mäkký postoj EÚ voči tamojším populistickým lídrom. Nová koaličná dohoda je veľmi silná, pokiaľ ide o potrebu väčšej európskej jednoty a rešpektovania právneho štátu. Bude sa nová vláda touto dohodou riadiť a stane sa rozhodným zástancom celoúniových krokov, ktorých cieľom bude obnova demokracie v Maďarsku a právneho štátu v Poľsku?

Zase tá Ukrajina!

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie