Denník N

High 5ive: Smrť otrávením, šesť podozrivých. Angela na dôchodku zasahuje

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Čo bude robiť Angela Merkelová po odchode z kancelárskeho postu? Bude vyšetrovať kriminálne prípady. Tak si to predstavuje spisovateľ David Safier. Konkrétne vo svojej knihe Miss Merkel – Vražda v Uckermarku. Kancelárka sa stiahne na vidiek, no pomalý život rozčerí nájdené telo. Podozrivé sú viaceré ženy.

Román nemeckého bestselleristu bol rovno preložený do viacerých európskych jazykov. Veď pravdepodobnosť, že čitatelia siahnu po ponáške na slečnu Marplovú, je pri obľúbenej političke vo výslužbe vysoká. U nás sa politici stávajú skôr negatívnymi postavami trilerov. Inde je im stále dopriate hrať sa na dôchodku na Sherlocka.

*

Kedysi bolo dosť rozšírené mať doma akvárium, ktorým sa preháňali gupky dúhové a daniá pruhované. Zdatnejší akvaristi dbali aj o celkový vizuálny dojem a zháňali tie správne vodné rastliny, ktoré dotvárali atmosféru. No a teraz zisťujem, že existuje takzvaný aquascaping, ktorý to celé dvíha na úplne inú úroveň.

Pri aquascapingu, ktorý sa tiež odohráva v akváriu, sa ryby stávajú kulisou. Dôraz sa kladie na čo najpôsobivejšiu vodnú krajinu. Ideálne pripomínajúcu skutočný svet. Samozrejme, že v tomto odvetví existuje už aj medzinárodná súťaž. Najväčší majstri vytvárajú diorámy naplnené vodou, do ktorých je radosť sa pohľadom ponoriť.

*

Prichádza každý rok, keď nasneží a jazero zamrzne. Preskúma hrúbku ľadu, aby ho povrch udržal. Urobí si podľa predstavy v hlave skicu. Potom zoberie lopatu, odsúva sneh a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie