Denník N

Prvý štvorbob si kúpili až na olympiáde. Príbeh jamajských bobistov bol bláznivý nielen vo filme

Jamajský štvorbob sa v Pekingu vracia na olympiádu. Foto - TASR/AP
Jamajský štvorbob sa v Pekingu vracia na olympiádu. Foto – TASR/AP

„Derice, si mŕtvy?“ pýta sa jeden z členov jamajského štvorbobu Sanka Coffie. „Nie, kamoš, nie som mŕtvy,“ odpovedá pilot Derice Bannock. Ich rozhovor predchádza záverečnej scéne športovej komédie Kokosy na snehu (pôvodný názov Cool Runnings), v ktorej Jamajčania po nehode odnesú svoje boby na pleciach až do cieľa, zatiaľ čo im nadšene aplaudujú súperi aj diváci na zimnej olympiáde 1988 v Calgary.

Jamajskí bobisti v Calgary skutočne súťažili a skutočne mali hrozivo vyzerajúcu nehodu, no do cieľa „len“ kráčali, zatiaľ čo ich boby ťahali prítomní usporiadatelia, a potlesk divákov bol skôr sporadický. Ide o jeden z mnohých rozdielov medzi skutočnosťou a filmom, ktorý mal s realitou spoločnú viac-menej iba hlavnú myšlienku príbehu olympijských outsiderov.

Sám režisér Jon Turteltaub v rozhovore pre časopis Entertainment Weekly povedal, že dnes už „by tvorcom filmu také zmeny oproti skutočnosti nikdy neprešli“. Jeho komédia po uvedení do kín v roku 1993 dosiahla veľký úspech, keď s odhadovaným rozpočtom 14 miliónov amerických dolárov celosvetovo zarobila takmer 155 miliónov.

Páčila sa aj naozajstným členom jamajského štvorbobu z roku 1988, ktorými boli Dudley Stokes, Devon Harris, Michael White a Chris Stokes. „Všetci z nás si ten film užili,“ vravel Harris pre televízny program Inside Edition. „Mojou prvou reakciou naň bola úľava, pretože sme sa báli, že bude zobrazovať stereotypy o Jamajke, ako napríklad fajčenie marihuany. Nikto z môjho tímu trávu nikdy nefajčil,“ dodal.

Vo filme vznikol jamajský štvorbob po tom, ako sa traja šprintéri nedokázali kvalifikovať na letnú olympiádu a rozhodli sa skúsiť to v netradičnom zimnom športe. V skutočnosti však za Jamajku v Calgary súťažil iba jeden šprintér a aj ten sa do štvorbobu dostal v podstate náhodou na poslednú chvíľu.

Aj naozajstné „kokosy na snehu“ mali totiž nevšedný a chvíľami bláznivý príbeh.

Pilota našli v helikoptére

Teplota vzduchu na Jamajke aj v najchladnejších obdobiach zriedkavo klesá pod 20 stupňov Celzia, a ak tam aj niekto niekedy videl aspoň námrazu, tak jedine vo výnimočných prípadoch na vrcholku najvyššej hory Blue Mountain Peak s výškou 2256 metrov.

Ak sa teda pýtate, ako mohol na ostrove uprostred Karibiku vzniknúť bobový tím, zrejme vás neprekvapí, že táto myšlienka nepochádza z Jamajky, ale skrsla v hlave Američana Georgea Fitcha, podnikateľa a niekdajšieho atašé americkej ambasády v jamajskom hlavnom meste Kingston.

Začalo sa to pritom nevinným rozhovorom s jeho priateľom Kenom Barnesom, keď preberali, ako sa asi bude dariť Jamajke na letnej olympiáde 1988 v Soule. Potom však prišla reč na zimnú olympiádu. „Povedal som: ‚Sú tu skvelí športovci a skvelý športovec by mal zvládnuť robiť akýkoľvek šport,‘“ spomínal Fitch pre ESPN. „Okamžite som to prijal ako výzvu,“ dodal.

Fitch si dal záväzok dostať Jamajku na zimné olympijské hry a premýšľal, aký šport by na tento experiment mohol byť najvhodnejší. Boby mu vyšli z dvoch dôvodov: medzi populárne formy zábavy na Jamajke patria preteky podomácky vyrobených bezmotorových kár, na ktorých sa miestni spúšťajú zo svahov. Tieto ručne tlačené káry sa objavili aj v úvode filmu Kokosy na snehu a jazdil na nich spomenutý fiktívny bobista Sanka Coffie.

Druhým dôvodom boli úspechy jamajských šprintérov. Fitch predpokladal, že Jamajčania na základe týchto dvoch faktorov budú schopní rýchlo roztlačiť boby. Nerátal však s počiatočnými ťažkosťami pri hľadaní potenciálnych olympionikov.

Najskôr sa po nich obzeral práve medzi šprintérmi, ktorí sa pokúšali dostať na olympiádu do Soulu 1988. Tým sa však jeho idea nepozdávala aj pre nebezpečnosť bobov; rovnako Fitch nepochodil ani v iných športových oddieloch. Napokon v zúfalstve zorganizoval aj otvorený nábor, na ktorý prišli podľa jeho slov okrem iných aj niekoľkí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie