Denník N

Verte mi, za vašu nadváhu nemôžu sviatky. Preto je najväčšou chybou dať si po nich diétu, varuje lekár

Boris Bajer. Foto N – Pavel Bielik
Boris Bajer. Foto N – Pavel Bielik

Prednáška Športovej vedy s lekárom, fyziológom a odborníkom v oblasti výživy Borisom Bajerom.

„Tlačte do seba tri týždne, ale menšie porcie. To znamená, že ak počas Vianoc chcete na raňajky zjesť kokosové gule s kakaom, na obed vyprážanú rybu so zemiakovým šalátom a večer to zopakovať, snažte sa aspoň znížiť veľkosť svojich porcií,“ upozorňuje Boris Bajer v najnovšej prednáške Športovej vedy (nájdete ju na YouTube aj na podcastovom kanáli Športové podcasty).

Dôvod je jednoduchý – váš kalorický príjem nenaskočí až tak rapídne. Kým grilovaný lososový filet bez kože a s diétnejším zemiakovým šalátom (majonéza zmiešaná s nízkotučným jogurtom – pozn. red.) obsahuje približne 2300 kilojoulov (550 kilokalórií), vyprážaná ryba v trojobale s tradičným zemiakovým šalátom môže mať až 6-tisíc kilojoulov (1430 kilokalórií). Zjeme rovnaké množstvo jedla, ale trojnásobnú dávku kalórií.

Poznámka: V texte budeme na zjednodušenie pracovať s pojmom „kalória“, aj keď myslíme „kilokalóriu“.

Bajer v prednáške hovorí, ako pristupovať k výžive počas sviatkov. Vysvetľuje, na čo si dať pozor a prečo po sviatkoch nepanikáriť, keď priberiete.

V článku sa dozviete:

  • prečo po sviatkoch nemôžeme schudnúť;
  • ako sa obklopujeme činnosťami, ktoré vedú k obezite;
  • že nie každé pribraté kilo je tuk;
  • ako si môžeme rozbiť metabolizmus.

Naozaj sú dva typy ľudí

štúdii z roku 2018 vedci sledovali, ako sa človeku mení metabolizmus vzhľadom na množstvo prijatých kalórií. Výskum realizovali v metabolických komorách (miestnosť simulujúca domáce prostredie s minimálnym pohybom – pozn. red.), pričom v nich dokázali vypočítať, koľko kalórií dokážu ľudia prijať a spáliť.

Vedci zistili, že existujú dva odlišné typy metabolizmu, a teda naozaj nie je výhovorkou, že niekomu „spaľuje lepšie ako druhému“. Kým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športová veda

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie