Denník N

Bieloruský denník: 18 rokov pre blogera Cichanovského je Lukašenkova osobná pomsta

Siarhej Cichanovský, bloger a manžel líderky bieloruskej opozície v exile. Foto - TASR/AP
Siarhej Cichanovský, bloger a manžel líderky bieloruskej opozície v exile. Foto – TASR/AP

Vo väzení budeme tak dlho, ako im to umožníte vy, odkazujú bieloruskí disidenti.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

V Bielorusku je rozšírená fráza „maja chata s kraju“ (môj dom je na okraji). Hovorí o človeku, ktorý sa tvári, že nič z toho, čo sa deje vôkol neho, sa ho netýka.

Po voľbách 2020 v Bielorusku začali hovoriť „môj dom je ďalší“. To znamená, že Lukašenkov režim dostane všetkých, ak ho nezastavíme. Pretože represie nielenže neutíchajú, ale neustále sa stupňujú.

Minulý týždeň bieloruské bezpečnostné zložky vzali z domu Nikolaja Bredeľajeva, hovorcu telekomunikačnej spoločnosti A1 s rakúskymi koreňmi. Predstavitelia režimu navyše zverejnili podrobnosti o jeho súkromnom živote a sexuálnej orientácii.

To isté sa stalo aj Siarhejovi Babaškovovi, marketingovému riaditeľovi zastúpenia spoločnosti Hyundai v Bielorusku.

Diktátorský režim zasahuje raziami u volebných pozorovateľov či profesorov univerzít. Priamo z bytov ich berú do do väzenia, zadržiavajú robotníkov bieloruských fabrík, hudobníci dostávajú roky väzenia za to, že spievali na pokojných protestoch, a oddelenie boja s organizovaným zločinom prichádza k zamestnancom zahraničných spoločností.

Bielorusi to prežívajú každý deň, ale niekedy sa objavujú drastické príbehy.

Siarhej Cichanovski dostal 18 rokov

Siarhej Cichanovski je bieloruský bloger, ktorý chcel pred voľbami v auguste 2020 kandidovať za prezidenta. Jeho manželka Sviatlana Cichanovská ich zrejme nakoniec aj vyhrala. Samotného Siarheja zatkli hneď na začiatku volebnej kampane, keď zbieral podpisy.

Až teraz však súd v Gomeli (regionálne centrum Bieloruska) vyniesol rozsudok v „kauze Cichanovski“.

Odsúdených bolo celkovo šesť osôb: Siarhej Cichanovski dostal 18 rokov v kolónii s prísnym režimom, politik Nikolaj Statkevič 14 rokov, bloger Igor Losik 15 rokov, člen Cichanovského iniciatívnej skupiny Artem Sakov 16 rokov, moderátor Cichanovského sociálnych sietí Dmitrij Popov 16 rokov a bloger Uladzimir Cyhanovič 15 rokov.

Advokát Siarheja Cichanovského vyhlásil, že sa proti rozsudku odvolá, ale každému je jasné, že spravodlivosti sa nedovolajú. Provládny novinár Konstantin Pridybajlo navyše uviedol, že bieloruská prokuratúra sa proti rozsudku tiež odvolá – s cieľom zvýšiť trest na 20 rokov.

Cichanovski v rukách bieloruskej diktatúry. Foto – TASR/AP

Novinári z rôznych krajín a bieloruskí experti označili takýto vysoký rozsudok za osobnú pomstu Alexandra Lukašenka voči Cichanovskému. Tu je reakcia novinára BBC Steva Rosenberga, ktorý s diktátorom robil rozhovor: „Minulý mesiac mi Alexandr Lukašenko povedal: ‚Nie som pomstychtivý človek.‘ Dnes v Bielorusku jeho politického rivala Siarheja Cichanovského odsúdili na 18 rokov v kolónii s prísnym režimom.“

Nepriamo to potvrdzuje aj reakcia propagandistov režimu, ktorí sa v provládnych médiách usilovali vyvrátiť tézu, že Lukašenko sa mstí. V kanáli Telegramu, ktorý je vyhradený najhoršej propagande diktátorského režimu, tejto téme venovali odrazu tri texty.

Reakcia Bielorusov

Samozrejme, že takéto správy sú šokujúce a zničujúce. Potom sa však človek spamätá a uvedomí si, že treba konať: pomáhať šíriť nefalšované správy, pomáhať peniazmi tým, ktorí zažili represie, budovať horizontálne väzby, pripravovať sa na odpor proti referendu, ktoré plánuje Lukašenko.

A vôbec, robiť čokoľvek, čo je v ľudských silách, aby sa Bielorusko čo najskôr stalo slobodným.

V deň vynesenia rozsudku sa bieloruská diaspóra na celom svete zišla, aby vyjadrila solidaritu so Siarhejom Cichanovským. Niekoľko odvážnych Bielorusov zorganizovalo piket (protest) aj v Minsku na jednej z ulíc.

Zdá sa, že kolektívne emócie Bielorusov veľmi dobre vystihla Sviatlana Cichanovská: „Nebudem dnes tráviť čas v slzách len preto, že prišla takáto správa. Dnešok strávim v práci a s vedomím, že každý môj krok a každý krok Bielorusov nás priblíži ku dňu, keď sa Siarhej dostane na slobodu. Nikomu sa neuľaví, ak budeme celý deň len rozmýšľať o tom, aké je to hrozné.“

Najdôležitejšie slová

Siarhej Cichanovski je bojovník. Väzenie ho nezlomilo a nezlomí. O tom, dokedy zostane za mrežami, sa jasne vyjadril ešte pred vynesením rozsudku: „Za mrežami zostanem tak dlho, ako dlho to umožní národ.“ Je teda na každom, koľko času strávi za mrežami Cichanovski a ďalší politickí väzni.

Túto časť denníkov by som rád ukončil niečím povzbudzujúcim. Pretože správy z Bieloruska – to sú samé represie a prísľuby ešte väčšieho uzurpovania moci. A dobrá myšlienka prišla od Viktora Babarika, ďalšieho prezidentského kandidáta, ktorý je momentálne za mrežami. Toto napísal v liste z väzenia 12. decembra:

„Súhlasím, že správy zvonka veľmi nepotešia a pripomínajú bludy chorého vedomia. Pred koncom však niekedy nastáva agónia. Stačí len nepodľahnúť panike a dôsledne robiť to, čo treba.“

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie