Denník N

Rusko nám predložilo nereálne požiadavky, lebo hľadá zámienku na útok na Ukrajinu

Na ukrajinskom fronte. Foto - TASR/AP
Na ukrajinskom fronte. Foto – TASR/AP

Ak si budú ruskí stratégovia istí, že dokážu Kyjev vojenským útokom na dlhší čas odrezať od mora, bude vojna pravdepodobná. 

Autor je člen Správnej rady Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku

Tretí adventný týždeň sme sa dozvedeli, aké požiadavky vznieslo Rusko voči Spojeným štátom a NATO na zabezpečenie, ako to samo nazvalo, svojej bezpečnosti.

Ako som predpokladal ešte v novembri, dominovala medzi nimi jasná zmluvná garancia, že sa NATO nebude rozširovať ďalej na východ o krajiny bývalého Sovietskeho zväzu, osobitne Ukrajinu, Moldavsko a Gruzínsko.

Moskva však navyše požaduje, aby krajiny NATO nevyvíjali v budúcnosti akékoľvek aktivity vojenského charakteru na postsovietskom území, menovite spomínajúc južný Kaukaz a Strednú Áziu. To by sa teda týkalo aj rozvíjajúcej sa vojenskej a bezpečnostnej spolupráce Turecka s Azerbajdžanom a ďalšími krajinami tohto regiónu, ktoré prevažne patria medzi turkické národy.

Moskva dokonca prišla s požiadavkou, aby NATO – a hlavne Spojené štáty – stiahli a v budúcnosti ani neumiestňovali na území východných členov Aliancie akúkoľvek vojenskú infraštruktúru a vojenské sily. To by zase znamenalo napríklad odchod podporných síl, vrátane slovenských, z pobaltských krajín.

Niečo za nič

A čo ponúka Rusko okrem frázy, že obe strany nebudú považovať tú druhú za nepriateľa? Na túto logickú otázku ruských médií námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov úprimne priznal, že nič.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie