Denník N

Poľský parlament schválil lex TVN. Útok na televíziu kritizujúcu vládu môže zastaviť prezident

V Poľsku je TVN najväčšia vládu kritizujúca televízia. Foto - TASR/AP
V Poľsku je TVN najväčšia vládu kritizujúca televízia. Foto – TASR/AP

Vlastníkmi televíznych a rozhlasových staníc v Poľsku by po novom mohli byť iba krajiny Európskeho hospodárskeho priestoru. Väčšinu v TVN, ktorá je kritická k vláde, by zrejme museli Američania predať. Čaká sa, či zákon podpíše prezident Duda.

Poľský parlament v piatok nečakane prijal kontroverzný zákon Lex TVN, ktorý PiS vytvoril, aby zničil najväčšiu poľskú televíziu nezávislú od vlády. Zákon zakazuje spoločnostiam so sídlom mimo Európskeho hospodárskeho priestoru vlastniť väčšinový podiel v poľských rozhlasových a televíznych spoločnostiach.

Hlavným vlastníkom TVN je americký koncern Discovery. Ak zákon podpíše prezident a nadobudne platnosť, Američania budú nútení predať TVN a možno televíziu prevezme niektorá zo štátnych spoločností ovládaných PiS. Pritom Kaczyńského ľudia už pred pár mesiacmi podobnú operáciu v menšom rozsahu zrealizovali – štátny palivový gigant Orlen kúpil od Nemcov mediálnu spoločnosť Polska Press, ktorá vydáva najčítanejšie regionálne denníky.

Nadobudnutie účinnosti zákona by znamenalo nielen vážnu ranu pre slobodné médiá, ale aj otvorený konflikt s Amerikou, ktorý sa nemusí skončiť dobre nielen pre Poľsko, ale ani pre celý región. Tento konflikt prichádza v najhoršom možnom geopolitickom momente: keď Rusko hrozí vojenskou agresiou proti Ukrajine a na poľsko-bieloruskej hranici prebieha hybridná vojna.

Nie je však isté, či zákon poľský prezident podpíše. Hoci je Andrzej Duda veľmi lojálny k Jarosławovi Kaczyńskému, v roku 2017 vetoval pre PiS dôležitý zákon o najvyššom súde, čím de facto zachránil poľskú demokraciu. Aj teraz vysiela prezident signály, že môže návrh zákona vetovať.

Rusko a Čína svoje médiá v Poľsku nepotrebujú

Lex TVN je vlastne novela zákona o vysielaní, o ktorej sa hovorilo už v lete 2021. PiS tvrdí, že zákon nie je o TVN, ale o zablokovaní možnosti prevzatia poľských médií

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie