Denník N

Všetci sme Sloväni

Socha Svätopluka na Bratislavskom hrade a v pozadí Petržalka. Foto N – Tomáš Benedikovič
Socha Svätopluka na Bratislavskom hrade a v pozadí Petržalka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dezinfoslovanstvo sa nachádza v rozličných formách aj mimo Slovenska, ale u nás je okorenené tým, že naše národné pomenovanie Slováci je variantom názvu Slovania.

Autor je historik a vysokoškolský učiteľ, PF UK

Kedysi sa hovorilo, že papier znesie všetko. Dnes už vieme, že internet znesie ešte viac. Zbežné gúglenie odhalí domácich virológov, právnych expertov na nulitu všetkého, čo chce zneplatniť Občiansky tribunál. Na internetoch nájdeme domácich liečiteľov rakoviny. Odborníci na politické kauzy sa zase radi zgrupujú v elektronických médiách, ktorých názov obsahuje prívlastok „hlavné“.

O slovo sa však vždy hlásili aj podomoví historici, ponúkajúci „tajné“ či „skryté“ dejiny. „Tajnými“ dejinami sú zrejme preto, lebo ich chcú štátom platení historici ukryť pred národom, aby ten zostal v nevedomí pred „praudou“. Profesionálni historici sú preto na tom podobne ako tí lekári a farmaceuti, ktorí nás vraj nechcú liečiť ivermektínom, ale pichať do nás experimentálne vakcíny, aby dali zarobiť pfizerovskej lobby.

Aby to nebolo také jednoduché, tak podobne, ako má pandémia svojich lekárov-dezinformátorov, aj medzi historikmi sú takí, ktorí s väčšími alebo menšími ostychmi pomáhajú dezinfoscéne. Nie je ich však veľa.

Popravde povedané, už existuje toľko téz o prastarom pôvode Slovanov, že na dezinfoweboch prebieha čulá „odborná“ diskusia, v rámci ktorej sa uvažuje nad tým, či je možné Slovanov, ktorých vraj spomína staroveký geograf Ptolemaios, písať ako Slovenov alebo ako Slovänov. Tieto debaty, ktoré pripomínajú spor, či je lepšie liečiť covid vodkou alebo borovičkou, nechajme bokom a pozrime sa najprv na to, čo je podstatou dezinfoslovanstva.

Čomu veria?

Dezinfoslovanstvo sa nachádza v rozličných formách aj mimo Slovenska, ale u nás je okorenené tým, že naše národné pomenovanie Slováci je variantom názvu Slovania. Slováci tak môžu byť pokladaní za „jadro“ Slovanov: ako jedni z mála si ponechali svoje pôvodné pomenovanie, kým ostatní Slovania získali nové, sekundárne.

Ďalšie vývody dezinfoslovanstva sa pomerne dosť líšia v závislosti od toho,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Hoaxy a propaganda

Komentáre

Teraz najčítanejšie