Denník N

Mnohí si kúpu stromčeka nechávajú na poslednú chvíľu. Poradíme, ako sa postarať o rezaný stromček aj ten v kvetináči

Ilustračné foto. Foto – TASR/Radovan Stoklasa
Ilustračné foto. Foto – TASR/Radovan Stoklasa

K rýchlejšiemu vysychaniu stromčeka môže prispieť aj podlahové vykurovanie. Ak plánujete stromček v kvetináči neskôr presadiť, dbajte na to, aby bol dobre zakorenený.

Živý vianočný stromček je pre mnoho ľudí pravým symbolom Vianoc. Polemiku o tom, či je ekologickejším riešením živý alebo umelý stromček, ovplyvňuje množstvo faktorov, napríklad spôsob, akým bol živý stromček vypestovaný, akým spôsobom sa zlikviduje a či sa opätovne využije a vysadí do pôdy. Pri umelom stromčeku sa zase zvažuje spôsob výroby či použité materiály.

Uhlíková stopa živého dvojmetrového stromčeka, ktorý skončí na skládke, je podľa britskej expertnej organizácie Carbon Trust približne 16 kg. Ak rovnako vysoký rezaný stromček neskôr zrecyklujete a premeníte na štiepku alebo stromček v kvetináči znovu zasadíte, znížite jeho uhlíkovú stopu až o 80 percent – na približne 3,5 kg.

Pri plastovom stromčeku s výškou dva metre je to násobne viac – asi 40 kg. Uhlíková stopa umelého stromčeka je teda výrazne väčšia, ak sa však opätovne využije sedem- až dvadsaťkrát (v závislosti od jeho veľkosti a použitých materiálov), je jeho vplyv na životné prostredie menší ako každoročná kúpa komerčne pestovaného stromčeka. Ak sa rozhodnete pre živý stromček a riešite jeho ekologickú stránku, je dobré zaujímať sa aj o to, kde a akým spôsobom stromčeky rástli.

Rezanému stromčeku pomôže správna aklimatizácia

Aby živý stromček vydržal čo najdlhšie svieži, treba mu venovať adekvátnu starostlivosť vrátane dostatočnej aklimatizácie. „Je dobré nedávať rezaný živý stromček hneď do interiéru, ale nechať ho aspoň týždeň zabalený na terase alebo na balkóne,“ hovorí záhradný inžinier Mikuláš Džuppa zo záhradného centra Kulla, ktorý zodpovedá za predaj vianočných stromčekov. Práve tento krok mnohí ľudia vynechávajú, čo môže spôsobiť, že stromček v dôsledku teplotného šoku začína v byte rýchlo vysychať a chradnúť.

Nemenej dôležité je umiestniť stromček v aklimatizačnej fáze do vedra s vodou. Pritom treba zohľadniť, že strom neprijíma vodu cez zrezanú časť, teda cez drevo, ale cez kôru. „Ak si dáte stromček zafrézovať, voda vo vedre by mala byť aspoň v takej výške, aby sa dotýkala kmeňa,“ radí Džuppa.

Životnosť stromčeka ovplyvňuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pekné veci

Reality

Záhrada

Bývanie a záhrada

Teraz najčítanejšie