Denník N

V autobuse vozil Nórov a napísal o tom dve knihy. Ondrej Sokol rozumie, prečo má Arriva problémy s vodičmi

Nórsko, archív OS
Nórsko, archív OS

Ondrej Sokol jazdí ako vodič autobusu striedavo v Nórsku a na Slovensku. Podľa neho taký chaos, aký nastal v Bratislavskom kraji po tom, čo Arriva vystriedala Slovak Lines, v Nórsku po verejnej súťaži nikdy nemali.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

ONDREJ SOKOL vozil turistov na najsevernejšie miesta Európy. V Nórsku zažil severskú zimu, keď musel z autobusu vyliezať cez okno. Aktuálne pracuje v bratislavskej MHD a hovorí, že to je už iná firma než v časoch, keď tam šoféroval Ikarus. O svojich zážitkoch spoza volantu napísal dve knihy a dokončuje tretiu.

V rozhovore sa dočítate:

  • či je Nordkapp naozaj najsevernejšie miesto Európy,
  • aký je rozdiel v turistike na Slovensku a v Nórsku,
  • že keď sa vlečiete za autobusom v kolóne, šofér sa možno len snaží neprísť o prémie,
  • prečo má Arriva po vyhratej súťaži v Bratislavskej župe problém nájsť vodičov.

Pôvodne ste študovali prekladateľstvo – tlmočníctvo, ako ste sa dostali k šoférovaniu autobusov?

Autobusová doprava bola odjakživa moja vášeň. Keď nám v treťom ročníku na vysokej škole zrušili fakultu, zrazu som sa musel živiť prácou. Tak som si povedal, že by bolo dobré robiť, čo ma baví, a dal som sa na autobusarinu.

Začínali ste v bratislavskej MHD, no pomerne rýchlo ste sa presunuli do Nórska. Prečo práve tam?

Od začiatku som mal v pláne niekam zutekať a Nóri práve vtedy naberali na Slovensku ľudí vo veľkom. Vždy ma lákali severskejšie krajiny. Nie som typ, ktorý by si potrpel na teplo, tak to bola pomerne jasná voľba.

Nemuseli ste vedieť po nórsky?

Vtedy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Turistika a outdoor

Slovensko

Teraz najčítanejšie