Denník N

Goda, ktorý bojuje s hoaxmi: Politici posielajú na smrť svojich vlastných voličov. Nikdy im to nezabudnem (+ video)

Foto – Marek Mucha/Forbes
Foto – Marek Mucha/Forbes

V Prezidentskom paláci pripravil seriál o nástrahách internetu, na ministerstve zdravotníctva rozbiehal komunikáciu na sociálnych sieťach. Za najväčšiu mieru cynizmu v histórii slovenskej politiky považuje Jakub Goda to, že bývalí premiéri podrývajú očkovanie.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jakub Goda rozbiehal komunikáciu ministerstva zdravotníctva na sociálnych sieťach. Dnes je toto ministerstvo jednou z najviditeľnejších inštitúcií na sociálnych sieťach. Vysvetľuje hoaxy, prináša zrozumiteľné infografiky o pandémii. Goda pracuje momentálne aj u prezidentky Zuzany Čaputovej. Tam pripravil aj seriál o nástrahách sociálnych sietí. V rozhovore hovorí:

  • prečo je náročné komunikovať o pandémii,
  • ako vznikal seriál pod hlavičkou prezidentky,
  • ako ovplyvňujú diskusie na Facebooku dezinformácie opozičných politikov o očkovaní,
  • ako hodnotí, že o očkovaní často komunikuje Igor Matovič.

Kde momentálne trávite viac času? V Prezidentskom paláci alebo na ministerstve zdravotníctva?

Určite v Prezidentskom paláci, kde som zamestnaný na 80-percentný úväzok. S ministerstvom spolupracujem externe na dohodu.

S komunikáciou na Facebooku ministerstva zdravotníctva ste začali počas pandémie. Ešte vás to baví?

V určitom zmysle je to dosť frustrujúce, keď človek vidí celkový výsledok. Vyhrávame rebríčky v počte nových prípadov a v počtoch úmrtí a zároveň sme na najnižších priečkach zaočkovanosti. Je to mimoriadne frustrujúce. V tomto je pandémia nekompromisná, ktokoľvek to môže akokoľvek obracať, pri porovnávaní sa s inými krajinami sú čísla jasné. Ale vidím v tom zmysel, keď vidím zásah stránky a reakcie.

Keď sme začínali zintenzívňovať sociálne siete ministerstva, aj pre mňa to bolo tristné, lebo sme mali negatívne reakcie z každej strany. Boli tam facky od antivax komunity, ale vtedy bolo aj mimoriadne nepopulárne ministerstvo ako také, takže aj zo strany ľudí, ktorí očkovanie podporovali, sme spočiatku nemali dobré reakcie.

Video: Jakub Goda: Politici tu posielajú na smrť vlastných voličov. Nikdy im to nezabudnem (Veronika Folentová, Martina Koník)

Časom sa to zlepšilo.

Postupne sa to trošku otočilo a viac ľudí začalo oceňovať, čo sa tam robí a akým spôsobom je ministerstvo vplyvné aspoň na sociálnych sieťach. Najlepšie je, keď vidím, že sa naše výstupy šíria, vidím to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie