Denník N

EMA odporučila prvú proteínovú vakcínu. Ako funguje látka od firmy Novavax a kde môže najviac pomôcť

Vakcína spoločnosti Novavax. Foto - TASR/AP
Vakcína spoločnosti Novavax. Foto – TASR/AP

Proteínové vakcíny majú sľubnú účinnosť a slabé nežiaduce účinky, no pomalý vývoj.

Európska lieková agentúra (EMA) odporučila na podmienečnú registráciu ďalšiu vakcínu proti covidu-19. Je ňou dvojdávková proteínová vakcína od americkej spoločnosti Novavax s názvom Nuvaxovid.

Vakcínu už v piatok odporučila na núdzové použitie aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Podľa výsledkov klinických štúdií, na ktorých sa zúčastnilo vyše 45 000 dobrovoľníkov, je jej účinnosť pred symptomatickou infekciou približne 90 percent.

Testy však prebehli v období, keď v pandémii dominovali takzvaný pôvodný variant a alfa či beta. Na to, aby sa dalo vyhodnotiť, ako si nová vakcína poradí s deltou či aktuálnym omikronom, zatiaľ nie sú dostatočné údaje.

Konečné rozhodnutie o schválení musí ešte prijať Európska komisia, no očakáva sa, že dá na odporúčanie EMA.

„Novavax oceňuje kladné stanovisko k našej vakcíne a tešíme sa na rozhodnutie Európskej komisie,“ povedal pre Financial Times generálny riaditeľ spoločnosti Stanley Erck. „Toto rozhodnutie by prinieslo do EÚ prvú vakcínu na báze proteínov v kritickom období, keď veríme, že možnosť výberu medzi vakcínami povedie k zvýšenej imunizácii,“ dodal.

Európska únia si dopredu objednala 200 miliónov dávok Novavaxu. Ministerstvo zdravotníctva zakontrahovalo 340-tisíc dávok. Na Slovensko by ju mali priviezť na budúci rok, o čom minulý týždeň informovala RTVS.

Počty vakcín, ktoré zabezpečila Európska komisia. Zdroj – ec.europa.eu

Novavax uviedol, že do konca roka chce stihnúť predložiť žiadosť o schválenie aj Americkému úradu pre potraviny a liečivá (FDA).

Prečo potrebujeme ďalšiu vakcínu?

V poradí piata vakcína, ktorú EMA odporučila na schválenie, patrí k takzvaným klasickým vakcínam. Na podobnom princípe fungujú napríklad vakcíny proti žltačke, chrípke či čiernemu kašľu.

Za hlavné výhody novej vakcíny považujú odborníci dve veci. Klasický spôsob jej výroby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie