Denník N

Julián Gerhart zo Zmudri: Niektorých rodičov rozčúli už len to, že chceme ich deti učiť o hoaxoch a kritickom myslení

Julián Gerhart
Julián Gerhart

Julián Gerhart po návrate zo zahraničia založil projekt Zmudri.sk, ktorý mladým ľuďom dopĺňa vzdelanie v témach, ktoré v zastaranom školskom systéme chýbajú, a pritom sú dôležité pre reálny život. Napriek tomu, že krátke videá začali postupne využívať aj tisíce učiteľov a projekt získal viacero ocenení, niektorí ho odmietajú. Viacerí učitelia prijali veľmi kriticky hlavne kurz o sexuálnej výchove. „Niektorým sa tá téma zdala nevhodná. Pritom sme sa ju snažili robiť veľmi jemne, citlivo, aj s ohľadom na konzervatívneho diváka,“ hovorí Julián Gerhart.

V Dánsku a Kanade ste zažili dobrý vzdelávací systém a vysokú životnú úroveň. Prečo ste sa vrátili?

Keď som odchádzal zo Slovenska, bol som frustrovaný, aká sme malá krajina, nedôležitá vo svetovom aj v európskom ekosystéme. Ale v zahraničí sa to vo mne zlomilo, začal som sledovať zaujímavých ľudí a firmy na Slovensku. A začal som si hovoriť, že ak sa mi na Slovensku niečo nepáči, možno by som mohol aj ja niečo pre zmenu urobiť. Pamätám si kauzu so Zuzkou Hlávkovou. Vtedy jej vyjadrovali podporu študenti zo zahraničia, hovoril som si, aké by to bolo super, keby sa vrátili.

Mnoho študentov, ktorí vtedy Zuzanu Hlávkovú podporili, sa však na Slovensko nevrátilo. Niektorí sa pokúšajú veci meniť zo zahraničia.

Pobyt v zahraničí bol dôležitý. Každý mladý človek by to mal povinne zažiť. Ale doma je vždy doma, my tomu svojmu kontextu rozumieme najlepšie. My to dokážeme najlepšie zlepšovať. Chcel som patriť do komunity ľudí, ktorí to tu doma robia. V tom bola kľúčová nezisková organizácia LEAF. Začal som chodiť aj do Nexterie. Tak som našiel aj skvelý tím pre Zmudri. Na Slovensku je dobré aj to, že sme malá krajina a čokoľvek človeku napadne, tak možno ešte nevie, kto by mu s tým vedel pomôcť, ale určite mu napadne niekto, kto by vedel poradiť, kde takého človeka nájde.

Vzniklo Zmudri z vašej frustrácie počas štúdia na slovenských školách?

Na základnej škole som mal dobré učiteľky aj vzťahy a aj naše gymnázium v Prešove bolo dobré. No už tam som riešil, či využijem to, čo som sa naučil. Čím som bol starší, tým som bol frustrovanejší. Učil som sa teóriu a vzorce. A pritom som vedel, že je tu nejaký daňový systém, trh práce a ja o nich nič netuším. Mám veľmi rád dejiny a zaujíma ma ich vplyv na to, ako žijeme dnes, ale dejepis bol len bifľovaním dátumov a mien. To isté iné predmety.

Foto – ZMUDRI

Zažili ste však v škole aj také hodiny, pri ktorých ste si povedali, že presne takto by mohla vyzerať každá hodina?

Určite áno. Moja triedna

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie