Denník N

Najzaujímavejšie preteky Formuly 1 posledných rokov? Veľká cena Ruska nesklamala

Foto: ap
Foto: ap

Jazdec na liekoch od bolesti, technické problémy, kolízie, baranice a šampanským poliaty Putin. Aj to videli diváci na okruhu v Soči.

Formula 1 už prestáva baviť divákov. Časy neľútostných súbojov Schumachera s Häkkinenom sú preč. Seriálu dominujú Mercedesy, na stupňoch víťazov sa pravidelne objavujú dve mená – Lewis Hamilton a Niko Rosberg. O to viac fanúšikov motorizmu poteší, keď sa stane čosi zaujímavé. Nuž, stalo sa toho dosť. Kde? Ako inak, v Rusku.

Aký príbeh rozpráva titulná fotografia? Veľkú cenu Ruska vyhral Brit Lewis Hamilton, ktorý tak obhájil vlaňajší triumf na okruhu v Soči. Zároveň vám napovie, že namiesto tradičných šiltoviek dostali tento rok pretekári na pódiu netypicky typické baranice, aj to, že trofej víťazovi odovzdal prezident Ruskej federácie Vladimír Putin.

Čo sa už z nej nedozviete sú mená druhého a tretieho jazdca v poradí. Boli nimi Sebastian Vettel na Ferrari a vcelku prekvapivo Sergio Pérez z tímu Force India. A nezistíte ani to, že Hamilton sa pri typickom bláznení so šampanským nechal uniesť emóciami a omylom ním ostriekal aj chrbát jedného z najmocnejších mužov sveta.

Hamilton si preberá cenu od Putina

Brit prekonal legendárneho Sennu, chválil usporiadateľov

Hamilton získal v Rusku svoje deviate víťazstvo v sezóne a celkovo už 42. prvenstvo v kariére, čím predbehol v historických tabuľkách legendárneho Brazílčana Ayrtona Sennu a dotiahol sa na Vettela.

Aj naďalej s výrazným náskokom (66 bodov) vedie priebežné poradie a je na najlepšej ceste stať sa úspešným obhajcom titulu. Čakajú ho pritom posledné štyri podujatia – v Spojených štátoch, v Mexiku, v Brazílii a v Abú Zabí.

Vettel po pretekoch priznal, že na Hamiltona nemal. „Myslel som si, že sa mi podarí dobehnúť Hamiltona, no ten bol dnes príliš rýchly,“ uviedol. V zákulisí predávania cien si Brita doberal za najrýchlejšie dosiahnutý čas.

Hamilton navyše do zákulisia dotiahol aj všetky hostesky, len aby sa s nimi mohol fotiť a poďakoval organizátorom a svojej stajni.

https://twitter.com/LewisHamilton/status/653204622409101312

Sainz nastúpil s liekmi proti bolesti, preteky nedokončil

Piloti F1 riskujú, a treba povedať, že dobrovoľne, svoje životy na dennej báze. Len celkom nedávno sa fanúšikovia seriálu rozlúčili so zosnulým Julesom Bianchim a už im tŕpla krv v žilách. Na VC Japonska, kde práve Bianchi pred čosi vyše rokom tragicky vyletel z vozovky, havaroval ruský jazdec Daniil Kviat. Nuž a v sobotňajšom voľnom tréningu VC Ruska podobný osud postretol Carlosa Sainza z Toro Rosso.

Túžba pretekať však nemá hranice. Len pár hodín po nehode sa Sainz prihlásil priaznivcom pomocou sociálnej siete a vyhlásil: „Všetko je v poriadku! Niet sa čoho báť. Už premýšľame, ako presvedčiť lekárov, aby som bol zajtra na štartovom rošte.“

Dokázal to a dnes sa naozaj postavil na štart, aj s bolesťami krku. Nebolo mu však súdené. V pretekoch najprv dostal penalizáciu za prekročenie bielej čiary. Neskôr síce figuroval aj na 7. priečke, no doplatil na zlyhanie techniky. V tej istej zákrute, v ktorej ho včera vystrihovali z rozbitého monopostu, mu vypovedali službu brzdy. Po odjazdení 48. kôl musel z pretekov odstúpiť.

Tomu sa hovorí smola.

Technickým problémom, teda niečomu, na čo v Mercedese zvyknutí nie sú, sa nevyhol ani aktuálne tretí muž poradia a Hamiltonov tímový kolega Nemec Nico Rosberg. V 9. kole bol prinútený zamieriť do boxov a na trať sa už nevrátil. Podobne dopadol aj Daniel Ricciardo. Ten nevedel určiť, čo je chybné na jeho monoposte, no tipoval tlmiče.

Pokazený štart, Grosjean hrozivo narazil

Veľká cena Ruska priniesla aj niekoľko kolízií. Už v úvodnom kole sa však na trati objavil safety car. Nico Hülkenberg spravil hodiny, Marcus Ericsson sa mu nedokázal vyhnúť a pre oboch sa sa preteky skončili.

V 12. kole pre zmenu nezvládol ľavotočivú zákrutu Romain Grosjean a nepríjemne narazil do zvodidiel. Po pretekoch priznal, že pred nárazom pre istotu zavrel oči. Po ich otvorení sa potešil, že je v poriadku. Podľa vlastných slov nezabehne zajtra maratón, ale cíti sa relatívne dobre.

Grosjeanova strata trakcie

Alonso sa pobavil na účet vlastnej stajne

Jazdec McLarenu Fernando Alonso v pretekoch ukázal svoju milšiu tvár. Keď mu vedenie stajne do vysielačky zahlásilo „pretekaj s Massom až do konca“ sarkasticky odpovedal „milujem váš zmysel pre humor“. Táto konverzácia sa stane jednou z klasík seriálu.

Alonsov rozhovor vysielačkou

Vettel takmer zrazil traťového maršála

Dramatických momentov však bolo ešte viac a pomerne netradičných. Počínanie jedného z traťových technikov, ktorý sa vybral pre úlomok z monopostu priamo na trať a vedome ohrozil svoj život, sa nedá označiť inak, než za ľudskú hlúposť. Všetko však dopadlo dobre.

„Je jasné, že tu máme veľmi odvážneho Rusa, keď si trúfne vybehnúť na trať,“ komentoval očitý svedok incidentu Sebastian Vettel prostredníctvom vysielania britskej stanice Sky Sports. Nechýbalo veľa a muž v kombinéze by skončil na jeho prednom krídle.

Spomalený záber odvážneho výletu na trať

Zrážka dvoch Fínov, pohár konštruktérov pre Mercedes

Preteky v pretekoch – to bol súboj dvoch fínskych jazdcov, Valtteriho Bottasa na Williamse a Kimiho Räikkönena na Ferrari. Tí v celom priebehu zviedli niekoľko tesných súbojov. Rozuzlenie však prinieslo až predposledné kolo, v ktorom jazdec talianskej stajne nezmyselne narazil do Bottasa a poslal ho do bezpečnostnej bariéry.

Sám si pritom poškodil monopost a po dodatočnej 30-sekundovej penalizácii dopomohol stajni Mercedes k predčasnej obhajobe pohára konštruktérov. Rozhodnutím FIA sa prepadol z 5. na 8. priečku.

Reakcia Valtteriho Botasa na Raikonenovu chybu

Tak čo, spomínate si na zaujímavejší víkend v F1? Nepochybujeme, že to bude veľmi náročný test vašej pamäte.

You don’t race F1 in Russia, F1 races you. 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie