Denník N

Smer bude pod dohľadom, medzi socialistami kolujú Ficove výroky

Foto – TASR
Foto – TASR

V piatok sa o vylučovaní Smeru nerozhodlo, európski socialisti teraz čakajú, či Ficova vláda podá žalobu na EÚ. Zatiaľ ho obhajuje Paška.

Ani dve kolá vysvetľovania nepomohli Smeru zažehnať hrozbu, že ho Strana európskych socialistov (PES) vylúči. Rozhodnú sa podľa toho, či slovenská vláda podá žalobu na Európsku úniu pre kvóty na utečencov, a podľa toho, či utečencov, ktorých nám Únia určí, prijme, alebo bude vzdorovať.

„Fico na stretnutí socialistov poprel, že by bol autorom protimoslimských výrokov. Bolo to nedorozumenie, ktoré sme si vyjasnili. Teraz budeme sledovať, či slovenská vláda podá žalobu na Európsky súdny dvor, a podľa toho sa neskôr rozhodneme. Fico však pred socialistami nepovedal, že žalobu skutočne podá,“ povedal pre Denník N Jan Bernas, hovorca šéfa eurosocialistov Gianniho Pittellu.

„Nič sme ešte definitívne nerozhodli. Počkáme si, či naozaj Ficova vláda podá žalobu na Európsku úniu, dovtedy budeme situáciu okolo Smeru monitorovať, a potom sa uvidí,“ povedala Utta Tuttliesová, hovorkyňa európskych socialistov.

Fico už raz pred socialistami z frakcie europarlamentu bol. Vravel, že výroky, ktoré mu pripisujú, nikdy nepovedal. „Obviňovali ma z výroku, že Slovensko je pre Slovákov, a nie pre menšiny. Keby som niečo také povedal, tak ma maďarská národnostná menšina na Slovensku zožerie.“

Nešiel Fico, poslal Pašku

Debata o možnom vylúčení Smeru sa očakávala v piatok na zasadnutí predsedníctva PES, žiadne rozhodnutie ani termín rozhodnutia však nepadli. Fico na schôdzke nebol. Poslal len list, ktorým informoval, že ho bude zastupovať „prvý podpredseda“ Smeru Pavol Paška, a opisoval v ňom, ako sa Slovensko snaží pomáhať utečencom.

Podľa informácií Denníka N však sú Ficove výroky stále v hre. Medzi európskymi socialistami koluje materiál, v ktorom sú doslovné preklady citátov predsedu Smeru, ktoré sa týkajú moslimov a utečencov. E-mail je v angličtine aj vo francúzštine a dostalo ho už veľké množstvo europoslancov.

„Krajina musí mať právo vybrať si človeka, o ktorého sa vie reálne postarať. Veď my nie sme schopní integrovať vlastných rómskych spoluobčanov, ktorých máme státisíce. Ako môžeme integrovať ľudí, ktorí sú niekde úplne inde tradíciami, náboženstvom, spôsobom života,“ vravel napríklad Fico na augustových oslavách výročia osláv SNP.

„Ak je raz Slovensko krajina, kde dominuje katolícka cirkev a kde druhá najsilnejšia cirkev je evanjelická, tak asi by sme nemohli len tak ľahko tolerovať, že sem príde tristo-štyristotisíc moslimov, začnú si tu stavať mešity a začnú meniť charakter tohto štátu,“ tvrdil zasa v RTVS.

Žaloba je najväčší problém

Základným problémom by však bolo, keby Slovensko podalo žalobu na EÚ, ktorá prostredníctvom hlasovania ministrov vnútra nariadila členským krajinám dodržiavať kvóty na utečencov.

„Ak padne rozhodnutie o povinných kvótach napriek nášmu nesúhlasu, musíme využiť všetky právne prostriedky na vlastnú ochranu a dopredu hovorím, nebudeme súhlasiť s rozhodnutím kvalifikovanej väčšiny. Nikto nám nebude nanucovať diktátom, čo Slovensko má alebo nemá robiť,“ vravel o kvótach Fico v parlamente.

Vláda podanie žaloby podporila, stále ju však nikto nepodal, pretože nie je hotová. Premiér povedal, že ju vypracujú do dvoch mesiacov. Pokiaľ by Slovensko malo dodržať termín, mala by byť podaná do Vianoc. Práve to je termín, dokedy chcú eurosocialisti vyčkávať. Pokiaľ by Slovensko žalobu podalo, o vylúčení by sa malo v PES rokovať po Novom roku.

Okrem Pavla Pašku v Bruseli pred eurosocialistami obhajuje Smer jeho zahraničná tajomníčka Katarína Neveďalová. Ide o bývalú europoslankyňu, ktorú minulý rok nezvolili. Teraz je zamestnankyňou nášho stáleho zastúpenia pri EÚ a má na starosti eurofondy. Vyslal ju úrad vlády, na ktorom vyhrala konkurz.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie