Denník N

Na modelke veľkosti S vyzerá všetko dobre, ale som rada, že sa ku mne vracajú aj dámy XL, hovorí módna dizajnérka Lenka Sršňová

Lenka Sršňová. Foto - Dorota Holubová
Lenka Sršňová. Foto – Dorota Holubová

Svojimi kolekciami upútala už pred trinástimi rokmi ako študentka Ateliéru odevného dizajnu bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení. Rukopis Lenky Sršňovej je odvtedy jedným z najoriginálnejších na domácej scéne.

V rozhovore módna dizajnérka Lenka Sršňová hovorí o tom:

  • čo jej dala skúsenosť na škole v Paríži;
  • či to majú muži návrhári v niečom ľahšie než ženy;
  • prečo sa modelky na jej prehliadkach netvária vždy vážne
  • a čo v jej živote zmenilo narodenie syna.

Bola nejaká žena takou optimistkou, že by si dala ušiť plesové šaty na túto sezónu?

Klasickú veľkú plesovú róbu nie, ale jedna zákazníčku ma oslovila, že by chcela spoločenský top z novej kolekcie, ktorým by doplnila sukňu, ktorú som jej robila na poslednú plesovú sezónu – a vďaka tomu má nový plesový odev.

Okrem plesov odpadlo v posledných dvoch rokoch množstvo spoločenských akcií aj rodinných osláv. Cítite tento výpadok v objednávkach?

Áno, keďže to trvá tak dlho, aj ja cítim istý výpadok objednávok. Ľudia skrátka nemajú kam chodiť. V tomto smere však mám istú výhodu. Časť mojej tvorby je voľnočasová móda určená na bežné denné nosenie: tričká, mikiny, legíny, bavlnené šaty a sukne alebo moja špecialita – bundokabát, strihovo klasický kabát, materiálovo funkčná bunda. Mám v ponuke aj spoločenské modely a rada robím aj veľké večerné róby a svadobné šaty na mieru, ale väčšina mojich modelov je variabilná a dajú sa využiť aj na menej formálne akcie počas roka alebo aj doma.

Keď sa nedalo nikam ísť, všimla som si, že ľudia si zvykli raz za čas urobiť pekný večer u seba doma – nachystali si dobrú večeru a k tomu sa aj trochu „nahodili“. Prečo nie? Niekedy treba uletieť a dopriať si aj takéto milé radosti, inak by nás porazilo. (smiech)

Koľko šiat z vlastných kolekcií máte doma vy?

Veľa, skoro všetko, čo mám, sú vlastné modely. Kupujem si iba to, čo sama nevyrábam – napríklad funkčné športové veci, topánky, spodnú bielizeň. A raz za čas si kúpim rifle. Viem ich síce aj ušiť, ale na niektoré úkony treba špeciálne stroje, napríklad na uzávierky na pútkach, takže si ich radšej kupujem. Inak nosím to, čo robím. Jednak preto, lebo sa v tom cítim dobre, a jednak preto, že som to ja. Nemám problém obliecť si hocičo z toho, čo navrhnem, a zároveň si to aj poriadne otestujem.

Lenka Sršňová. Foto – Dorota Holubová

Vaša tvorba pôsobí na prvý pohľad veľmi pozitívne. Vystihuje vašu povahu? Máte optimizmus v génoch?

Zdá sa mi, že áno. Najlepšie by to, samozrejme, povedali moji blízki, ale aj ja si uvedomujem, že optimizmus je moje základné nastavenie a že s ním je život akýsi ľahší. Veľa negatívnych situácií sa snažím transformovať a pozrieť sa na ne z iného uhla pohľadu ako na niečo, čo má svoj zmysel a môže ma posunúť alebo ovplyvniť. Samozrejme, neplatí to paušálne a nie vždy sa to darí.

Ale spomínam si na pár udalostí, v ktorých by niekto iný asi zúril a ja som ich vďaka tomuto svojmu nastaveniu zvládla. Raz mi na Fashion Live! nepustili hudbu. Modelky vyšli na mólo a ticho. Alebo keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Projekt PersONA

Rozhovory

Životy žien

Kultúra

Teraz najčítanejšie