Denník N

Ad.: Kollárovo odmietanie reforiem ohrozuje koalíciu omnoho viac ako to, že sa Matovič pozabudne v statusoch, hovorí Sulík

Richard Sulík Foto N – Tomáš Benedikovič
Richard Sulík Foto N – Tomáš Benedikovič

Reakcia Transparency International Slovensko na zavádzajúce tvrdenia ministra hospodárstva Richarda Sulíka k verejnému vypočutiu predsedu Protimonopolného úradu SR.

Michal Piško, riaditeľ Transparency International Slovensko
Peter Demčák, analytik a právnik Transparency International Slovensko

rozhovore pre Denník N z 20. decembra 2021 minister hospodárstva Richard Sulík zareagoval aj na kritiku Transparency International Slovensko (TIS) voči výberovému konaniu šéfa Protimonopolného úradu. Uvádza v ňom pritom zavádzajúce informácie, ktorými sa snaží náš postoj vmanévrovať do neodbornej a osobnej roviny. Považujeme preto za potrebné sa voči tomu ohradiť.

V prvom rade nie je pravdou, že TIS sa zúčastnila výberu predsedu Protimonopolného úradu, ako tvrdí pán Sulík. Komisia pozostávala len z piatich politických nominantov, t. j. zástupcov úradu vlády, parlamentu, ministerstiev hospodárstva a spravodlivosti a Najvyššieho kontrolného úradu. Úrad vlády totiž neprizval do komisie žiadnych nezávislých expertov, ako tomu bolo napríklad v prípade výberového procesu do Rady ÚVO.

Ak pán Sulík konštatuje, že o post predsedu Protimonopolného úradu nebol žiadny záujem, je potrebné dodať, že úrad vlády zverejnil oznámenie o výberovom konaní na svojej webstránke tak, že počas celej lehoty, to znamená do 15. novembra, nebolo toto oznámenie vôbec viditeľné. Až po uplynutí lehoty na podanie prihlášok, začiatkom decembra (a po našej opakovanej kritike) tento oznam zverejnil na viditeľnom mieste. V tom čase sa však už nikto nemohol prihlásiť.

Ďalším podstatným faktorom, ktorý vplýval na nízky záujem potenciálnych kandidátov prihlásiť sa do konkurzu, bola z nášho pohľadu skutočnosť, že výber mal byť od začiatku neverejný. To znamená, že až do uzávierky podania prihlášok kandidáti museli rátať s tým, že verejnosť nebude môcť byť prítomná na vypočutí a zhodnotiť odbornosť kandidátov. Teda že celý výber prebehne len v úzkom kruhu s komisiou zloženou z politických nominantov.

Opätovne, až dva týždne po uplynutí lehoty na podanie prihlášok úrad vlády rozhodol, že vypočutie bude verejné – a opäť v čase, keď už bolo zrejmé, že jediným kandidátom je Sulíkov nominant a žiadny iný kandidát sa už nemôže prihlásiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie