Denník N

Španieli idú ako prví na svete chovať chobotnice na mäso. Ak to bude ako na rybích farmách, bude to kruté

Chobotnica, ilustračné foto – TASR/AP
Chobotnica, ilustračné foto – TASR/AP

Najlepšie chobotnice vraj pripravujú v Galícii najčastejšie na Vianoce. Dopyt po ich mäse je taký veľký, že loviť chobotnice v španielskych vodách už nestačí.

Hovorí sa tomu polbo á feira. Je to po galícijsky, lebo v severozápadnom cípe Pyrenejského polostrova, ktorý vyzerá skôr ako predĺženie Portugalska, majú okrem španielčiny aj svoj vlastný jazyk, galego.

V doslovnom preklade je to „chobotnica v poctivom štýle“. Zvyšok Španielska toto jedlo pozná len ako pulpo a la gallega, chobotnica po galícijsky, pretože presne odtiaľ pochádza a je tam jedným z najtypickejších jedál.

„Do Galície treba ísť na chobotnicu, lebo tam je omnoho lepšia ako kdekoľvek inde,“ zvyknú hovoriť Španieli. Do zeleného regiónu sa totiž chodí za prírodou a jedlom.

Až na to, že jej už nie je dosť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Gastro a jedlo

Ochrana prírody

Svet

Teraz najčítanejšie