Denník N

Udalosť roka 2021: Očkovanie – ako rýchlo prišlo a ako ho nezvládame

Stovka osobností verejného života ako udalosť roka vidí aj návštevu pápeža Františka na Slovensku, výmenu premiéra či amaterizmus vlády. Rozhodovali aj Iveta Radičová, Fedor Gál, Ivan Mikloš, Martin Shooty Šútovec, Zuzana Petková, Róbert Bezák či Zuzana Baťová a s nimi aj lekári, vedci, umelci, šéfredaktori, primátori či župani.

Udalosťou roka 2021 je očkovanie – nielen skutočnosť, že už od začiatku uplynulého roka nám pomáha bojovať s pandémiou, ale aj to, ako odkrylo stav spoločnosti.

Epidemiologička Alexandra Bražinová hovorí, že očkovanie v čase najväčšej pandémie za sto rokov je „veľký úspech vedy a ľudského umu“.

Mnoho hlasov varuje, že ide zároveň o skúšku, v ktorej sme neuspeli. „Čím som starší, tým mám menej ilúzií o ľudskej racionalite, napriek tomu ma však prekvapila miera ignorantstva, iracionality, sebeckosti, zaslepenosti a zabednenosti u značnej časti našich spoluobčanov,“ vraví Ivan Mikloš. Predovšetkým ho prekvapilo, koľko ľudí je ochotných riskovať aj svoje vlastné životy pre bludy.

Pápež František na Slovensku

Nepandemickou udalosťou roka je návšteva pápeža Františka na Slovensku, vybrali ju napríklad aj biochemik Pavol Čekan, chodec Matej Tóth, bývalá ombudsmanka Jana Dubovcová, prešovský župan Milan Majerský, primátor Košíc Jaroslav Polaček či šéfredaktor Postoja Martin Hanus.

„Svojím načasovaním a obsahom mohla ovplyvniť a motivovať veriacich aj ateistov k tomu, aby si uvedomili aj svoju osobnú zodpovednosť za svet, v akom žijeme, za to, ako a čím plníme svoj život. A vyzval ľudí, aby prejavili spolupatričnosť s inými ľuďmi aj tým, že sa dajú zaočkovať,“ vraví Jana Dubovcová.

Viacerí si všímajú najmä to, že pápež František navštívil aj košické sídlisko Luník IX.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Odsúdený Kočner, výmena Matoviča

Osobnosti upozorňujú aj na to, že rok 2021 bol rokom, keď právoplatne odsúdili Mariana Kočnera na 19 rokov väzenia – za zmenky Markízy. Proces v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ešte pokračuje.

Viacerí za udalosť roka označili výmenu na poste premiéra, napríklad aj Martin M. Šimečka: „Na to, aby som za udalosť roka vybral výmenu Eduarda Hegera za Igora Matoviča na premiérskom poste, mi postačilo predstaviť si, že dnes by ešte stále bol premiérom Matovič. Všetky ostatné udalosti, ktoré ovplyvnili život na Slovensku, pred touto predstavou beznádejne blednú.“

Udalosťou roka je pre viaceré osobnosti aj amaterizmus vlády – či už Hegerovej alebo Matovičovej – najmä v boji s pandémiou. „Kým v prvých mesiacoch pandémie boli ešte nejaké občasné zakopnutia, legislatívne kiksy, alebo vyslovene zlé rozhodnutia ospravedlniteľné neskúsenosťou a panikou, druhý rok v tomto mode už nemá ospravedlnenie vôbec žiadne,“ vraví politický poradca Adam Znášik, ktorý hovorí o absolútnom rozvrate.

Nasledujú celé odpovede osobností, zapojili sa aj: Iveta Radičová, Fedor Gál, Ivan Mikloš, Martin Shooty Šútovec, Zuzana Petková, Róbert Bezák či Zuzana Baťová a s nimi aj lekári, vedci, umelci, šéfredaktori, primátori či župani.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rok 2021

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie