Denník N

Najskôr prehodnotila šatník, potom bývanie: Keď potrebujú novú vec, skočí na bazár, drobnosti do domácnosti si vyrobí sama

Zuzana Štefanides. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Zuzana Štefanides. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Zariadiť si bývanie nábytkom z bazárov a blších trhov môže byť pre niekoho neprijateľné, pre iného úplne normálne. Blízke je aj Zuzane Štefanidesovej a jej rodine. Neznamená to, že nič nekúpia v obchode, no o tom, čo si domov prinesú, premýšľajú s rozvahou a dávajú šancu aj veciam z druhej ruky.

Zuzane aj jej manželovi je blízka udržateľnosť aj bazárová estetika, veci, ktoré doma majú, vyberajú tak, aby im slúžili a zároveň ich tešili. Hoci ešte donedávna bývanie v takej miere neriešili, zmena prišla, keď sa spolu so synom v lete rozhodli presťahovať do väčšieho bytu. Keď predtým potrebovali nový nábytok, takmer automaticky zašli do obchodného domu s nábytkom, teraz sa rozhodli postupovať inak a namiesto kúpy nových vecí uprednostniť skôr tie z druhej ruky.

Rozhodnutie neprišlo zo dňa na deň. Zuzana dnes o pomalom živote a udržateľnosti aj bloguje, kedysi však bola maximalistka, čo sa prejavovalo najmä v jej šatníku. Jej blog sa v minulosti zameriaval predovšetkým na módu, a hoci vždy rada nakupovala aj v second handoch, vďaka spoluprácam so zahraničnými eshopmi s lacnou módou sa dostala k množstvu oblečenia. „Bola som mladá, veľmi som to neriešila, jednoducho som to brala. Kvalita oblečenia a udržateľnosť vtedy vôbec nebola téma,“ spomína Zuzana na obdobie spred desiatich rokov.

Postupne sa začala viac zamýšľať nad tým, čo promuje aj čo vlastní, a spolupráce začala odmietať. Hoci mala stále plný šatník, často mala pocit, že si nemá čo obliecť, a tak sa pred tromi rokmi rozhodla pre jeho radikálnu očistu. „Prišla som na to, že nosím len to, čo mám rada, a všetko ostatné môže ísť preč,“ hovorí Zuzana.

Dnes má v šatníku iba veci, ktoré jej robia radosť a nosí ich. Zároveň si všíma, z akých materiálov je oblečenie vyrobené, a uprednostňuje tie prírodné. Motívom k zmene bolo aj jej tehotenstvo: „Určite to súviselo aj s tým, že sa mal narodiť náš syn a ja som mu chcela vytvoriť priestor.“ Zmena sa postupne dotkla aj iných oblastí jej života a dnes podobne pristupuje aj k bývaniu a zariaďovaniu domácnosti.

Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Takmer ako nové

Hneď ako sa rozhodli, že sa presťahujú, spísala Zuzana zoznam toho, čo v byte nechajú, čoho sa zbavia a čo si so sebou vezmú do nového. „Nevyradili sme toho až toľko, skôr sme sa zbavovali vecí, ku ktorým sme nemali vzťah, napríklad vešiaka na chodbe, ktorý sme tam mali a ani sme ho nepoužívali, alebo jedálenského stola, ktorý nebol z dobrého materiálu a nevyhovoval nám,“ približuje.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reality

Bývanie a záhrada

Teraz najčítanejšie