Denník N

Podivuhodný prípad Dr. Roberta a Mr. Fica

Popierať v čase internetu svoje verejné vyjadrenia nie je najlepší recept na zachovanie si priazne kolegov.

Ak niečo Robertovi Ficovi ide nadpriemerne dobre, tak je to jeho schopnosť každému klamať podľa toho, čo chce dotyčný práve počuť. Samozrejme, funguje to len na tých, čo klamaní chcú byť. Šťastím predsedu Smeru je, že ich doteraz bolo dosť.

No práve sa rozhoduje, či medzi nimi zostanú aj európski socialisti. Ak by si to po rokoch ťahania za nos teraz rozmysleli, bola by to veľká rana, preto šéf vládnej strany na ich udobrenie si skúša svoju osvedčenú taktiku. V Bruseli hrá „dobrého“ doktora Roberta a dúfa, že „zlý“ pán Fico si vďaka tomu doma môže pre svoje publikum ďalej vravieť, čo na víťazstvo vo voľbách potrebuje.

Jeho obhajoba v Únii, v ktorej je jednou z hlavných línií obrany to, že nepovedal to, čo v skutočnosti dokázateľne vyhlasoval, je len jedným z radu pokusov, ako v zahraničí vystupovať v lepšom svetle než doma.

V minulosti to napríklad bola ponuka na sklad NATO v Poprade. Predniesol ju síce prezident Kiska, ale až po dohode s vládou a s jej predsedom. Ten však de facto vlastný návrh o deň-dva neskôr už pred svojimi voličmi hystericky odmietal. Rovnako ako záväzok dramaticky zvýšiť výdavky na obranu, ktorý vzápätí opäť osobne premiér doma verbálne roztrhal na kusy.

Keby to všetko bolo len výsledkom chladného politického kalkulu, ktorý má Smeru zabezpečiť pohodlnú väčšinu v slovenskom parlamente, bolo by to iba nechutné. Lenže to nie je náš prípad.

V týchto opakujúcich sa príbehoch býva Dr. Fico tým, k čomu Mr. Fica proti jeho vôli a najvnútornejšiemu presvedčeniu nútia mantinely budované Západom na svoju ochranu. Aj preto je tento podivuhodný príbeh najmocnejšieho slovenského politika viac nebezpečný než nechutný.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie