Denník N

Pomohol pád vlády a Super Mario. Taliansko je podľa týždenníka The Economist krajinou roka

Mario Draghi. Foto - TASR/AP
Mario Draghi. Foto – TASR/AP

Koncom januára v Taliansku padla vláda. Znovu. V krajine, kde je bežné, že premiéri a vlády sa menia po jednom či dvoch rokoch, nešlo o žiadne prekvapenie.

Premiér Giuseppe Conte bol od začiatku v ťažkej pozícii, a keď sa mu za dva a pol roka rozpadol už druhý kabinet, taliansky prezident sa rozhodol, že riešenie bude hľadať mimo rozhádanej politickej scény.

Obrátil sa na Maria Draghiho. Bývalý guvernér Európskej centrálnej banky mal zabrániť tomu, aby sa v čase neistoty, ktorú priniesla pandémia, konali predčasné voľby. Favoritmi by v nich boli pravicovo-populistické strany.

Taliansko potrebovalo venovať svoju pozornosť plánovaniu reforiem a Draghimu sa hneď na začiatku podarila náročná úloha – dohodol sa na podpore so stranami, ktoré nechceli spolu vládnuť.

Po necelom roku Draghiho vlády The Economist vyhlásil Taliansko za krajinu roka. Ako píše britský časopis, nie je to najlepší ani najšťastnejší štát na svete, no za rok 2021 zaznamenal najväčší pokrok.

Situácia však nie je taká ideálna, ako sa na prvý pohľad zdá. Draghi sa možno čoskoro posunie do pohodlnejšej funkcie. V Taliansku by tak znovu hrozili predčasné voľby, ktoré by mohli vyhrať nacionalisti.

Čím si zaslúžili ocenenie

The Economist píše, že talianska ekonomika sa po náročnom roku 2020 zotavuje rýchlejšie ako vo väčšine štátov EÚ a že Taliani sú popredu aj v zaočkovanosti proti covidu. Hlavným dôvodom, prečo sa stali krajinou roka, je však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matteo Salvini

Svet

Teraz najčítanejšie