Denník N

Dokumenty potvrdili, že pri východných vakcínach mali maďarskí experti do poslednej chvíle pochybnosti

Premiér Viktor Orbán víta čínske vakcíny na letisku v Budapešti. Foto - Facebook/orbanviktor
Premiér Viktor Orbán víta čínske vakcíny na letisku v Budapešti. Foto – Facebook/orbanviktor

Maďarský premiér Viktor Orbán nevidí problém v tom, že odborníci pochybovali pri schvaľovaní vakcín Sputnik a Sinopharma.

Podporte spustenie maďarskej verzie Denníka N

Maďarskí odborníci pri schvaľovaní ruského Sputnika varovali pred hrozbou replikácie vírusov vo vakcíne a vyhodnotili to ako vážne bezpečnostné riziko.

Maďarský ústav pre kontrolu liečiv na to reagoval tým, že v národnom zdravotníckom centre a v príslušných laboratóriách preskúmajú každú šaržu, a ak v niektorej nájdu vírus, ktorý sa rozmnožuje, nepoužijú ju a zničia ju.

Vyplýva to z dokumentov, ktoré získala Transparency International od maďarských štátnych orgánov súdnou cestou. Dokumenty poskytli nezávislému portálu 24.hu, ktorý zverejnil ich obsah.

Maďarsko ako prvá krajina v Európskej únii začala používať ruskú a čínsku vakcínu proti covidu. Ruský Sputnik V, ktorý doviezol na Slovensko vtedajší premiér Igor Matovič, preskúmali v maďarskom laboratóriu tiež.

Ako testovali Sputnik na morčatách

Podobne ako na Slovensku, aj v Maďarsku testovali Sputnik na morčatách. Podľa získaných dokumentov prebehli testy v Maďarsku iba dva dni predtým, ako maďarský ústav pre kontrolu liečiv vydal súhlas s dočasným používaním Sputnika. Ten dodnes nie je registrovaný v Európskej únii, jednotlivé členské štáty však počas krízovej situácie môžu povoliť používanie liečiv aj bez povolenia Európskej liekovej agentúry (EMA).

Podľa dokumentov dopadli testy na morčatách dobre.

Vykonávali ich na dvanástich zvieratách, ktoré rozdelili do troch skupín, z ktorých dve skupiny dostali po 0,5 mililitra Sputnika a tretia bola kontrolná skupina. Dokumenty tvrdia, že morčatá neukazovali žiadne klinické príznaky, ich zdravotný stav bol po testoch dobrý.

Očkovanie Sputnikom v Bratislave. Foto N – Vladimír Šimíček

Orbán sa cíti byť dobrým gazdom

Iba deň pred schválením vakcíny navštívili maďarskí odborníci ruskú fabriku, ale podľa dokumentov im nebola umožnená komplexná prehliadka, respektíve kontrola výroby.

Maďarský premiér Viktor Orbán tvrdí, že garanciou bezpečnosti ruských vakcín bolo práve to, že maďarskí odborníci mohli navštíviť ruskú fabriku. Na tlačovke v utorok Orbán povedal, že pri schvaľovaní východných vakcín postupovali so starostlivosťou „dobrého gazdu“.

Orbán tvrdí, že maďarská delegácia podnikla do Ruska dokonca dve cesty s cieľom preskúmať výrobný proces vakcíny. Má pravdu v tom, že 21. januára, teda v deň vydania súhlasu navštívili maďarskí odborníci aj ruský ústav na kontrolu zdravotníctva Roszdravnadzor. Z dokumentov vyplýva, že išlo o krátku návštevu a odborníci konzultovali s riaditeľom ústavu iba telefonicky, respektíve že ruské a maďarské metódy skúmania sú odlišné.

Dôležité detaily stále chýbajú

Detaily v poskytnutých dokumentoch sú na mnohých kľúčových miestach zakryté. Nie je preto jasné, čo všetko spochybňovali maďarskí odborníci pri návšteve ruských zariadení, respektíve nie sú známe všetky pochybnosti v súvislosti so Sputnikom. Hnutie Transparency International podalo pre zakrytie týchto údajov trestné oznámenie. Maďarský štátny ústav im totiž v priebehu súdneho procesu neavizoval, že dokumenty vydajú v neúplnej forme.

V súvislosti so Sputnikom z dokumentov vyplýva, že ruské testy neukazovali vážne problémy – v prípade 94 percent testovaných sa vyskytli príznaky, ktoré však boli mierne, vážne príznaky zistili iba u 0,3 percenta. Odborníci však upozorňovali na to, že medzi ruskými a európskymi štandardmi sú značné rozdiely a že vhodnosť vakcín podľa podmienok EMA je „ťažko definovateľná“.

Maďarský úrad pre kontrolu liečiv vyhodnotil podklady odborníkov tak, že výhody vakcíny prevažujú nad rizikami, a vzhľadom na stav epidémie dočasne povolil používanie Sputnika, kým do krajiny nepríde dostatočné množstvo nových vakcín.

Povolenie vydali pod podmienkou laboratórneho posudzovania každej šarže a zvýšeného farmakovigilančného dohľadu. Farmakovigilancia je vedná oblasť zameraná na detekciu, posúdenie a prevenciu nežiaducich účinkov alebo iných liekových problémov.

Podporte spustenie maďarskej verzie Denníka N

Postupovali neštandardne, ale asi zákonne

Maďarský portál, ktorý obsah dokumentov zverejnil, ich konzultoval s odborníkom, ktorý tvrdí, že v prípade Sputnika sa nedá hovoriť o ohrozovaní občanov, aj keď bolo schvaľovanie a používanie vakcíny neštandardné.

V prípade čínskej vakcíny Sinopharm sa však už objavuje podozrenie z nedbanlivostného správania štátnych orgánov, keďže neboli garantované podmienky bezpečnej výroby a používania a neboli vykonané potrebné testy pri povoľovaní, a to ani po začatí používania.

Pri Sinopharme bolo veľmi otázne, či je vôbec aplikovateľná u ľudí nad 60 rokov, keďže v tejto vekovej kategórii ju nepoužívali ani v Číne.

Orbán dostal čínsku vakcínu Sinopharm. Foto – TASR/AP

Orbán povedal polovicu pravdy

V praxi sa ukázalo, že so Sinopharmom sú skutočne problémy, keďže sa u starších ľudí zaočkovaných týmto prípravkom nevytvárali protilátky v želanom množstve. V Maďarsku pritom asi 500-tisíc ľudí starších ako 60 rokov dostalo čínsku vakcínu. Vláda im dlho bránila zaočkovať sa treťou dávkou, ale nakoniec Maďarsko ako prvá krajina v EÚ začalo podávať tretie dávky a používalo pritom už skoro výlučne západné vakcíny.

Orbán pri čínskej vakcíne argumentuje tým, že WHO ju oficiálne odporučila. To je síce pravda, ale nedodal, že WHO uvádza, že bezpečnostné dáta pri používaní u ľudí nad 60 rokov sú obmedzené, a preto krajiny, ktoré zvažujú jej aplikáciu v tejto vekovej kategórii, musia používanie aktívne monitorovať z pohľadu bezpečnosti.

Potrebovali 1000 ventilátorov, kúpili 16-tisíc

Maďarskí novinári zistili pochybenia aj v prípade prístrojov na umelú pľúcnu ventiláciu, ktoré maďarská vláda kúpila v prvom roku pandémie. Ministerstvo zahraničných vecí v lete 2020 objednalo obrovské množstvo ventilátorov z Číny – za 16-tisíc prístrojov zaplatili 300 miliárd forintov (asi 850 miliónov eur).

Rektor Univerzity Semmelweis Béla Merkely, ktorý patrí medzi hlavné autority boja proti pandémii v Maďarsku, tvrdil, že maximálna kapacita ventilovaných pacientov v Maďarsku je 1000 pacientov. Svoje tvrdenie neskôr upresnil tým, že v prípade „najhoršieho scenára“ by potrebovali ventilovať aj 14-tisíc ľudí, preto zaobstaranie prístrojov v takom veľkom množstve bol potrebný krok.

Ventilátory dymili a chýbali z nich súčiastky

V skutočnosti však počas pandémie nebolo v maďarských nemocniciach viac ako 700 ľudí napojených na pľúcnu ventiláciu.

Novinári investigatívneho portálu Direkt36 pritom zistili, že čínske ventilátory, ktoré maďarská vláda kúpila za neprimerane nadsadenú cenu, boli často nefunkčné. Zmluvy uzavreté s čínskymi partnermi boli nedostatočné a dodávatelia niekedy dokonca odmietali servisnú záruku.

Ventilátory rozviezli do maďarských nemocníc pred nástupom druhej vlny na jeseň 2020. Často ich však nevedeli ani zapojiť do elektriny a neboli kompatibilné s prípojkami na kyslík, pričom dodávatelia nezabezpečili adaptéry. V niektorých prípadoch chýbali aj súčiastky potrebné k spojazdneniu prístrojov.

K najabsurdnejšej situácii došlo v tej nemocnici, kde po zapnutí začali ventilátory dymiť. Nemocnica dostala desiatky prístrojov a takúto chybu zistili u desiatich percent z nich. Chybné ventilátory odstavili, nikto sa pri tom nezranil. Prístrojov však bolo toľko, že ak sa jeden pokazil, rozbalili ďalší.

Covidový pacient v budapeštianskej nemocnici počas štvrtej vlny pandémie. Foto – TASR/AP

Ventilátory poslali aj do Galanty

Tisícky ventilátorov v Maďarsku nakoniec nikdy nepoužili a mnoho z nich ešte stále stojí v skladoch. Do nemocníc sa dostalo asi 3-tisíc z nich.

Vláda Viktora Orbána začala prístroje rozdávať iným krajinám: desať ventilátorov poskytli napríklad nemocnici v Galante vo februári 2021 so súčinnosťou SMK. Na Slovensko však prišli ventilátory typu Panther 5, ktoré vyrába v Maďarsku maďarsko-izraelská firma Celitron.

V maďarských nemocniciach spôsobovali problémy hlavne čínske ventilátory typu VG70.

Orbán mal v utorok po dlhom čase tlačovku, na ktorej odpovedal aj na otázky kritických médií, čo bežne nerobí. Reagoval aj na obvinenia, pokiaľ ide o nákup čínskych ventilátorov.

„Keď sa vírus objavil, nevedeli sme o ňom nič a museli sme sa pripraviť na najhoršie scenáre, ktoré nám namodelovali matematici a epidemiológovia. Hovorili, že pri najhoršom scenári budeme potrebovať 8- až 10-tisíc prístrojov umelej pľúcnej ventilácie. Keďže na svetovom trhu bol nedostatok prístrojov, vláda rozhodla, že ak potrebujeme 8- až 9-tisíc, zaobstarajme 15- až 16-tisíc, aby sme mali istotu. Lebo buď fungujú, alebo nie – a čas nemáme.“

Mali by dosť ľudí aj na prevádzku týchto prístrojov? Podľa Orbána áno, personál bol na to pripravený. To, či bol nákup pre štát výhodný, však vláda nerieši. „Zachránili sme stovky životov,“ vraví maďarský premiér.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Viktor Orbán

    Svet

    Teraz najčítanejšie