Denník N

Premiér Heger: Na odvolanie Igora Matoviča z funkcie ministra nevidím dôvod (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak bude situácia taká ako teraz, školy sa 10. januára otvoria, hovorí v rozhovore premiér Eduard Heger. Zároveň dúfa, že Igor Matovič povedie OĽaNO ako líder aj k nasledujúcim voľbám. On za predsedu kandidovať nebude.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Igor Matovič v utorok zverejnil fotografiu, ako ešte o pol jednej v noci sedíte na úrade vlády. Čo ste tam tak dlho robili?

Mali sme veľmi dobrú diskusiu. Pre mňa je bežné, že som v práci do polnoci. Včera bol dobrý čas, že sme sa mohli v pokoji porozprávať, keď už nezvonili telefóny.

Iba vy dvaja?

Áno, boli sme sami dvaja.

Všetko je v poriadku?

Myslím, že áno, teda v rámci politických možností.

Nie ste skorumpovaný, nie ste ani arogantný na novinárov, nemáte frajerku ako asistentku, nehádate sa s koaličnými partnermi, nesľubujete dvojnásobné platy, nevyrobili ste dokonca ani jeden diplomatický škandál v zahraničí a aj tak všetci hovoria, že ste slabý premiér. Prečo?

To sa musíte spýtať ich. Veľmi jasne komunikujem, že pre mňa sú dôležité výsledky a to je to, čo Slovensko potrebuje. Nerobím politiku kriku. Tento rok bol extrémne ťažký, druhá, tretia vlna, pandémia v najväčšom rozkvete a v novodobej histórii Slovenska sme zažívali najťažší čas. Napriek tomu som rád, že sa nám podarilo nezastať, pripravovať reformy, dotiahnuť ich do parlamentu a aj ich schváliť. Je to kľúčová vec pre slovenské zdravotníctvo, ale aj pre životné prostredie. Mám radosť, že sa to podarilo. Nie som typ, ktorý až tak veľa rozpráva o tom, čo robí, lebo mám rád, keď za ľudí rozprávajú skutky.

Ale podpora OĽaNO je veľmi nízka. Nie je dôležité, aby vám ľudia dôverovali?

My v OĽaNO sme zvyknutí, že preferencie máme vždy výrazne nižšie, než ako to dopadne vo voľbách, a som vďačný každému voličovi, sympatizantovi, čo sa k nám vo voľbách priznáva. Pracujeme s mandátom, ktorý sme dostali. Je dôležité, aby bol politik stabilný a zodpovedný voči mandátu.

A preferencie vás nevyrušujú.

Nevyrušujú ma, nie.

Video: Rozhovor s premiérom Eduardom Hegerom (Monika Tódová, Martina Koník)

To, že ste slabý premiér, naznačuje aj prezidentka Zuzana Čaputová. Hovorí, že v tomto čase pandémie potrebujeme silnejšie vedenie. Čo tým myslí?

To sa musíte opýtať pani prezidentky, čo tým myslí.

Prezidentka konkrétne povedala: „Pán premiér je veľmi konsenzuálny, inteligentný a vzdelaný človek, máme veľmi konštruktívny vzťah, ale situačne sme na rozbúrenom mori a o to pevnejšie držanie kormidla si situácia vyžaduje.“

Je veľmi dôležité, aby sa premiér a prezidentka navzájom rešpektovali. Ja pani prezidentku rešpektujem a som rád, že ona rešpektuje mňa. Áno, sú veci, na ktorých sa zhodneme, a aj veci, na ktorých sa nezhodneme, ale som rád, že môžeme otvorene komunikovať. Premiér má ministrov, koaličných partnerov, parlament, kde musí rokovať a dosiahnuť výsledok, je to umenie možného, o ktorom hovoríme v politike. Diskusia do politiky patrí a je dôležité, ako sa vedie. Musí byť konštruktívna, vecná, založená na dátach. Ja našu koalíciu nazývam pestrá a aj taká je. Každá strana zastupuje svojich voličov, a to je dobre. Umenie je nájsť konsenzus a riešenia, ktoré sú zároveň dobré pre Slovensko.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Igor Matovič

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie