Denník N

Školský týždeň: Najdôležitejšou udalosťou roka 2021 v školstve boli zatvorené školy

Nová časť školského newsfiltra Školský týždeň: 1. Slovensko patrilo medzi európske krajiny, kde boli školy zatvorené najdlhšie. 2. Od septembra sa zaviedla povinná materská škola pre 5-ročné deti. 3. Ministerstvo školstva získa naspäť niektoré kompetencie v oblasti riadenia a financovania škôl. 4. Slovensko prijalo plán obnovy, ktorý obsahuje dôležité reformy a investície v oblasti vzdelávania.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, podporiť ho môžete tuAutorom tejto časti je Michal Rehúš.

Končí sa rok 2021 a to je čas, aby sme sa skúsili pozrieť, čo tento rok znamenal pre slovenské školstvo a vzdelávanie. Vybrali sme štyri najdôležitejšie udalosti, ktoré podľa nás najlepšie vystihujú, čo sa v tomto roku udialo.

V závere uvádzame aj to, čo sa neudialo, hoci by to bolo potrebné.

1. Slovensko patrilo medzi európske krajiny, kde boli školy zatvorené najdlhšie

Za kľúčovú udalosť tohto roka možno považovať skutočnosť, že školy boli niekoľko mesiacov zatvorené. Dotklo sa to najmä žiačok a žiakov na druhom stupni základných škôl a na stredných školách (vysoké školy sú samostatný problém). Tí prešli na dištančnú výučbu ešte v októbri minulého roka a do škôl sa začali postupne vracať až v apríli tohto roka.

Podľa údajov organizácie UNESCO boli slovenské školy počas minulého školského roka čiastočne zatvorené 28 týždňov. Tým sme sa zaradili medzi európske krajiny, kde boli školy zatvorené najdlhšie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rok 2021

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie