Denník N

Na Vianoce obmedzí kontakty menej ľudí ako vlani, najmenej sa chcú obmedzovať nezaočkovaní

Väčšina opýtaných (66,4 percenta) neplánuje brať počas sviatkov do úvahy, či sú ich známi a príbuzní zaočkovaní alebo nie. Ilustračné foto – Adobe Stock
Väčšina opýtaných (66,4 percenta) neplánuje brať počas sviatkov do úvahy, či sú ich známi a príbuzní zaočkovaní alebo nie. Ilustračné foto – Adobe Stock

Riziko infekcie je v súčasnosti veľmi vysoké, ak sa v skupine ocitne infikovaná osoba. „Je veľmi pravdepodobné, že tento týždeň, budúci a ďalšie týždne uvidíme veľké šírenie,“ vraví epidemiologička Alexandra Bražinová.

Stretávanie sa so známymi a príbuznými plánujeme počas tohtoročných vianočných sviatkov obmedziť v menšej miere ako v minulom roku. Hovoria to častejšie nezaočkovaní.

V porovnaní s minulým rokom máme na Slovensku zriedkavejšie obavy, že sviatky spôsobia nárast infikovaných – hoci aj pri varovaniach, že sa na nás valí variant omikron.

Uvedené zistenia vyplývajú z prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý od začiatku pandémie mapuje postoje obyvateľov Slovenska k očkovaniu či dodržiavaniu protipandemickým opatrení.

Vlani vláda odporúčala vytvoriť si bubliny s malým počtom blízkych, s ktorými strávime sviatky. Tento rok vyvolal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nevôľu, keď ľuďom vysvetlil, že aktuálne platné pravidlá znamenajú aj zákaz návštev na Vianoce. Po kritike vláda rýchlo toto obmedzenie zrušila.

Ešte častejšie sa budú stretávať neočkovaní

Výskum „Ako sa máte, Slovensko?“ uskutočňuje spoločnosť MNFORCE a komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.

K najnovšiemu zberu dát došlo od 12. do 16. decembra. V tomto období platil na Slovensku lockdown spojený s núdzovým stavom a zákazom vychádzania. Od 10. decembra sa lockdown zmiernil a otvorili sa všetky obchody pre očkovaných a pre tých, čo prekonali covid za posledných 180 dní.

Počet pacientov v nemocniciach kulminoval a epidemická situácia sa po vrchole tretej vlny na prelome novembra a decembra začala mierne zlepšovať. Prebiehalo očkovanie treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu.

Autori výskumu sa pýtali, či počas vianočných sviatkov ľudia plánujú obmedziť stretávanie sa so známymi a príbuznými.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Veda

    Teraz najčítanejšie