Denník N

Lengvarský ukázal plán B pre omikron: núdzové nemocnice pre tisíc pacientov, kde sa bude robiť vojnová medicína

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Štát očakáva v prvých mesiacoch roku 2022 vyše 25-tisíc hospitalizácií. Chce preto pripraviť nové zariadenia na triedenie pacientov a na základnú zdravotnú starostlivosť, aby odľahčil nemocnice.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský ukázal, ako sa majú nemocnice pripravovať na príchod variantu omikron.

Nákazlivejší variant covidu by mal podľa analytikov na Slovensku výrazne silnieť v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch. V prvých mesiacoch roku 2022 štát očakáva vyše 25-tisíc hospitalizácií.

Presnú silu omikronu stále nepoznáme. Vieme, že je infekčnejší, presnejšie zatiaľ nevieme, ako veľmi dostáva ľudí do nemocníc a zabíja.

Hlavnou časťou plánu je vytvorenie krízových zdravotníckych zariadení dohromady s tisíc lôžkami v krajine. Medici pod dohľadom lekárov a sestier by tam mali triediť pacientov s covidom, poskytovať im prvú základnú zdravotnú starostlivosť a pacientov v ťažších stavoch posielať do nemocníc. Odľahčiť takto chcú urgenty nemocníc a sanitky, ktoré sú preťažené už teraz počas delta vlny.

Ak je omikron taký silný ako delta, naše dnešné nemocnice to nezvládnu

Ak by bol omikron napríklad dvakrát menej závažný ako delta, pri realistickom scenári šírenia štát predpokladá maximálne príjmy do nemocníc v priebehu februára 2022 – na vrchole takéhoto scenára očakávajú okolo 6-tisíc pacientov, a to za predpokladu, že by hospitalizácie prišli rýchlejšie po nákaze a trvali by kratšie.

Na vrchole druhej vlny bol strop naraz v nemocniciach štyritisíc pacientov. Pred treťou vlnou odišla časť zdravotníkov a počas tretej vlny boli nemocnice v krízovom režime už pri tritisíc pacientoch.

Pre scenár, že by mal omikron rovnako závažný priebeh ako delta, má ministerstvo zásadné varovanie:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie