Denník N

Deti od päť do 11 rokov už môžete registrovať na očkovanie, termíny budú až po Novom roku

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Malé deti dostanú vakcínu v očkovacích centrách, neskôr sa pridajú aj pediatri. Zatiaľ sa spustila len registrácia.

Očkovanie detí, ktoré chodia do materských škôl a na prvý stupeň základných, sa rozbehne vo vybraných očkovacích centrách v januári. Rodičia môžu deti od stredy prihlásiť na stránke vakcinacia.nczisk.sk/registracia.

Vakcíny chcú primárne prideľovať podľa veku. „Predpokladá sa, že prvé termíny na očkovanie detí od 5 – 11 rokov budú pridelené začiatkom roka 2022,“ oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Rodič či zákonný zástupca teraz môže registrovať dieťa do čakárne a neskôr mu SMS správou a e-mailom príde konkrétny termín a miesto očkovania.

Viaceré krajiny už deti vo vekovej kategórii päť až jedenásť rokov niekoľko dní očkujú. Na Slovensko dorazili takzvané detské vakcíny, ktoré sú objemovo menšie, 17. decembra.

Európska lieková agentúra povolila vakcíny proti covidu od spoločnosti Pfizer koncom novembra. Bezpečnosť a účinnosť očkovacej látky pre túto vekovú skupinu posudzovala dva mesiace.

Akú dostanú dávku

Vakcína pre deti je identická ako pre dospelých, jediný rozdiel je v tom, že deti dostávajú menšiu dávku. „Zloženie je rovnaké,“ povedala šéfka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová. Deti dostanú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie