Denník N

Pri tretích dávkach štát nestíha, záujem o prvé dávky v celej populácii ďalej klesá

Graf Igora Matoviča porovnávajúci zmeny v záujme o očkovanie u seniorov a päťdesiatnikov.
Graf Igora Matoviča porovnávajúci zmeny v záujme o očkovanie u seniorov a päťdesiatnikov.

Dáta naznačujú, že 300-eurová odmena pre seniorov mohla od očkovania odradiť časť päťdesiatnikov. Očkovanie prvou dávkou ľudí vo veku 60+ aspoň stagnuje.

Igor Matovič sa v utorok opäť postavil pred kamery a verejnosti oznámil, že 300-eurové odmeny pre seniorov za očkovanie priniesli úspech. Použil pritom graf, ktorý ukazoval, že kým záujem o očkovanie u starších ako 60 rokov v princípe stagnuje, tak päťdesiatnici záujem o očkovanie strácajú.

Prvý pohľad na graf ministra financií by mohol zvádzať k interpretácii, že finančná odmena skôr demotivovala päťdesiatnikov, než by motivovala šesťdesiatnikov.

Úspech finančnej odmeny za očkovanie je prinajmenšom sporný. V tomto texte skúsime rozobrať prečo.

Na začiatku si zhrňme to, ako sme na tom aktuálne s očkovaním.

Celá slovenská populácia je aktuálne zaočkovaná presne na 50 percent prvou dávkou. Druhou na 46,4 a treťou na 15,4 percenta.

Záujem o očkovanie prvou dávkou od zavedenia lockdownu pre všetkých naďalej klesá. Aktuálne sa prvé dávky podávajú tempom približne 2 500 dávok denne. V čase, keď sa zavádzali prísnejšie opatrenia pre neočkovaných, sa prvé dávky podávali tempom približne 7-tisíc dávok denne. Teda takmer trojnásobne viac.

Len na predstavu uveďme, že v máji sa prvé dávky podávali tempom 25-tisíc denne.

Oveľa lepšie to vyzerá s tretími dávkami. Počet podaných tretích dávok minulý týždeň prekonal májové tempo podávania prvých dávok.

Vzhľadom na to, ako to vyzerá pred niektorými očkovacími centrami, a vzhľadom na nové riziko v podobe novej mutácie omikron sa zdá, že očkovacia infraštruktúra už nestíha uspokojiť záujem o očkovanie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie