Denník N

Rande na Prvý sviatok vianočný a Santa v modrom. Takto vyzerajú Vianoce v Južnej Kórei

Z Vianoc sa v Južnej Kórei tešia nielen deti, ale aj milenci. Prvý sviatok vianočný tam považujú za jeden z najromantickejších dní v roku. Foto – Osan Air Base
Z Vianoc sa v Južnej Kórei tešia nielen deti, ale aj milenci. Prvý sviatok vianočný tam považujú za jeden z najromantickejších dní v roku. Foto – Osan Air Base

Vedeli ste, že kórejský národ má vôbec najviac kresťanských mučeníkov na svete? Kresťanstvo je dnes najsilnejším náboženstvom v Južnej Kórei, ale zďaleka nie každý Juhokórejčan chodí na Vianoce do kostola.

Veď to poznáme aj u nás, poviete si. Ale viete si predstaviť, že by ste Štedrý deň namiesto s rodinou pri stromčeku trávili na rande? Pod paradoxnou hladinou sa skrýva náramne zaujímavý príbeh.

Valentín pod dohľadom Santu

Keď na Štedrý deň vstanete, čo bude prvá vec, do ktorej sa pustíte? V tom čase už zemiakový šalát zrejme hniezdi v chlade, rovnako ako vianočné pečivo. Ryby sú nakúpené a odovzdane čakajú na svoj osud, ale čo stromček? Už ste ho ozdobili, alebo ešte len príde jeho chvíľa, napríklad pri televíznych rozprávkach? A čo darčeky? Ešte ich stále musíte zabaliť?

A teraz zatvorte oči a predstavte si, že ste sa prebudili na druhej strane sveta. Je Štedrý deň, ale vy sa ponáhľate do práce. Na ulici míňate pestrú vianočnú výzdobu, obchody majú dvere dokorán, vzduchom sa nesú koledy a vy myslíte na zajtrajšok a hlavou vám letí, či ste v zozname vianočných nákupov na niečo nezabudli.

Pár pohárov na víno, parfum, čipkovaná bielizeň, a na tortu zaskočíte do pekárne na rohu: v duchu si oddýchnete, pretože všetko je zariadené. V tej chvíli vám zazvoní telefón. Stretneme sa zajtra na tom klzisku pred radnicou? A o koľkej? pýta sa váš milý.

Znie vám to celé divne? Vitajte v Južnej Kórei, kde Prvý sviatok vianočný považujú za jeden z najromantickejších dní v roku. S trochou zveličenia je to Valentín, na ktorý dohliada Santa Claus.

Pri porovnaní s Vianocami na Západe je ten rozdiel o to zaujímavejší, že Južná Kórea patrí medzi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie