Denník N

O podivnom vylepšení ruských tankov, ktoré je možno nebezpečnejšie, než sa zdá

Ruskí vojaci na Kryme si obzerajú tank s dodatočnou ochranou proti útokom zhora
Ruskí vojaci na Kryme si obzerajú tank s dodatočnou ochranou proti útokom zhora

Ukrajina nakúpila moderné protitankové zbrane, ruská armáda na časť svojich tankov namontovala provizórnu ochranu proti nim.

Rusko v blízkosti Ukrajiny sústreďuje svoju armádu. Najčastejšie sa uvádza, že na dostrel od hraníc má Putin okolo stotisíc vojakov.

Spolu s tým sa množia aj zábery na techniku, ktorú so sebou ruskí vojaci majú. Medzi nimi sa objavili aj fotografie na podivne vyzerajúce najmodernejšie tanky, ktoré majú nad vežami nezvyčajnú konštrukciu pripomínajúcu slnečník z oceľových uholníkov. Slovom niečo, čo k nim očividne nepatrí.

Keď ruské tanky vychádzajú z tovární, nič také na nich nie je, nič také nevidno ani na pompéznych májových prehliadkach v Moskve a nič také nebolo vidno ani počas bojov v rokoch 2014 a 2015.

Hoci na Ukrajine bojovali aj najmodernejšie ruské tanky T-72B3, ktoré mohli pochádzať len z ruských skladov, lebo žiadna iná armáda na svete ich v tom čase nemala, „striešku“ nad sebou nenosili. Nebol na to dôvod.

Keď Rusko prepadlo Ukrajinu a posielalo prokremeľským separatistom zbrane, bolo si isté, že budú na nového protivníka stačiť. Pretože ukrajinská armáda mala veľmi podobnú výzbroj z čias Sovietskeho zväzu. No ak by sa Putin rozhodol naozaj eskalovať konflikt, tentoraz by to už neplatilo.

Americké a turecké zbrane zmenili pravidlá

Moderné ruské tanky sú dobre chránené spredu a zo strán. Moskovskí generáli preto nemali pred siedmimi rokmi dôvod na paniku. Vedeli, čím proti nim môžu Ukrajinci bojovať, a vedeli, že ruské tanky im väčšinou odolajú. Respektíve, že straty budú prijateľné.

Lenže Kyjev medzičasom nakúpil dva druhy zbraní, ktoré zmenili pomery na prípadnom bojisku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie