Denník N

High 5ive: Sneží, dúfam, že dorazím načas. Tolkien ako Santa v listoch svojim deťom

Detail z jedného Tolkienovho listu svojim deťom.
Detail z jedného Tolkienovho listu svojim deťom.

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Obuvníkove deti možno chodia bosé, ale pri spisovateľovi J. R. R. Tolkienovi určite neplatilo, že by si jeho ratolesti neužili otcovu fantáziu. Nevymýšľal totiž len príbehy zo Stredozeme pre čitateľské publikum. Ale každoročne na Vianoce aj listy od „Otca Vianoc“ alias Santu, alias Ježiška, ktoré boli adresované jeho deťom.

Kreslené známky, obrázky a k tomu príbehy písané roztraseným písmom pracovne vyťaženého distribútora darčekov. Z listov sa deti dozvedeli, čo sa práve deje na Severnom póle, ako sa má priateľ ľadový medveď a koľko toho zase nasnežilo, čo komplikuje donášku podarúnkov pod stromček. Tradícia hodná nasledovania.

*

Sneh sa v meste často rýchlo roztopí, a preto sa nestihne dôležitá súčasť zimného programu – guľovačka. Pravdepodobne neexistuje ani veľa fotografií či iných záznamov takýchto udalostí. Zachytenie snežných vojen nachádzame niekde, kde by sme to nečakali. Vo výtvarnom umení. Aj takáto zábava sa dostala na plátna.

Dokonca to vyzerá tak, že tu máme celkom slušnú tradíciu. Prvé guľovačky sú zvečnené už na dielach z 13. storočia. Sneh lieta na starých japonských grafikách či okolo Napoleonovej hlavy (sledujte galériu). Pri každom diele išlo o majstrovstvo v zachytení pohybu. A v zvečnení aktivity, ktorá spôsobuje rovnakú radosť ako pred storočiami.

*

Dnes sa už nedozvieme len to, ako zimnú náladu a atmosféru Vianoc zachytili umelci. Môžeme tiež vidieť, ako si ju vo výtvarnej podobe predstavuje umelá inteligencia. Vyskúšajte aplikáciu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie