Denník N

Všetci tu umrieme! Don’t Look Up je znepokojivo brilantná satira, ktorá opäť nič nezmení

Leonardo DiCaprio a Jennifer Lawrenceová ako astronómovia veštiaci skazu. Foto - Netflix
Leonardo DiCaprio a Jennifer Lawrenceová ako astronómovia veštiaci skazu. Foto – Netflix

Režisér Adam McKay je mimozemšťan letiaci na kométe v ústrety planéte Zem, aby nemilosrdne vymazal ľudstvo z jej povrchu. Alebo aspoň všetko dobré, čo si azda o sebe a svojich schopnostiach ľudia mohli niekedy myslieť. A je z toho jeden z filmových vrcholov roka.

Predstavte si, že sa pozriete do zrkadla a ono vám namiesto odrazu vašej tváre dá ranu päsťou. Trochu vás to udiví, možno na tvári vykúzlite zarazený, ale pobavený úsmev, veď to na prvý pohľad vyzerá ako žart. Lenže príde ďalšia rana. Úsmev sa skriví rozpakmi. A ešte jedna navrch. A znova. A týmto spôsobom to bude pokračovať ďalšie dve hodiny.

Vaša tvár a vlastne celá hlava podľa toho budú aj vyzerať, prinajlepšom z toho bude otras mozgu… Aj keď si nie ste istí, čo sa presne stalo, určite to bude nový, zaujímavý typ zážitku. Opica z toho najlepšieho šampanského, vďaka ktorému ste síce nahliadli do piatej dimenzie vedomia, ale teraz vášmu mozgu pomaly začína dochádzať, že o nič z toho nestál a že by oveľa radšej prišiel na to, či vôbec existuje spôsob, ako vás postaviť znova na nohy.

Presne toto s vami urobí film Don’t Look Up (v češtine K zemi hleď!), ktorý práve odštartoval svoju globálnu slávu na Netflixe. Nemôžete povedať, že som vás nevaroval… Vyberte si život v ilúziách, kým je čas. Čas, ktorý zostáva…

Priamy prenos našich životov

Zatiaľ čo vlani sa Netflix s prekliatym rokom 2020 lúčil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Klimatická kríza

Kultúra

Teraz najčítanejšie