Denník N

Svet 2021: ako antihrdinovia Putin a Lukašenko definitívne vydesili Európu

Lukašenko a Putin. Foto - TASR/AP
Lukašenko a Putin. Foto – TASR/AP

Možno si to neuvedomujete, ale dvojica autokratov z Ruska a Bieloruska môže ohroziť aj vašu osobnú bezpečnosť.

Gruzínec Oleg Galegov pracoval ako dispečer na letisku v Minsku. Stal sa účastníkom jednej z najdesivejších epizód roku 2021. Práve on povedal pilotom civilného lietadla Ryanair, ktoré letelo z Atén do Vilniusu, aby otočili kurz a pristáli v Minsku. Vraj mali na palube lietadla bombu.

V skutočnosti však nikomu nič nehrozilo a Galegov sa stal nechtiac svedkom operácie bieloruskej tajnej služby KGB. Jej cieľom bolo prinútiť lietadlo so 132 pasažiermi pristáť a uniesť z neho bieloruského blogera Ramana Prataseviča a jeho ruskú priateľku Sofiu Sapegovú.

Letecké spoločnosti sa od tohto incidentu začali vyhýbať vzdušnému priestoru nad Bieloruskom a bieloruský diktátor Alexandr Lukašenko sa definitívne ocitol v izolácii. Je odkázaný na pomoc ruského prezidenta Vladimira Putina. Po tomto roku je zrejmé, že toto temné duo sa už nezastaví pred ničím.

Putin a Lukašenko

Napriek tomu, že ich nespája spoločná chémia a obaja sa veľmi nemusia, z Putina a Lukašenka sa stali plagátoví antihrdinovia, ktorí v mene udržania si moci vyvážajú nestabilitu a strach

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rok 2021

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie