Denník N

Prečo sa navzájom potrebujeme

Vianočné trhy na Hlavnom námestí v Bratislave. Foto - TASR
Vianočné trhy na Hlavnom námestí v Bratislave. Foto – TASR

Čím akútnejšie sa javí potreba preklenúť túto dymovú clonu medzi oboma tábormi, tým viac nás desí hodnotové a morálne zablúdenie veľkej časti našej spoločnosti.

Moja tradícia je tradícia kresťanská. Hlásim sa k nej, aj keď som ateista, ktorý oficiálne vystúpil z katolíckej cirkvi. Odmietnutie predstavy boha nie je automatickým odmietnutím morálky a hodnôt, ku ktorým ľudstvo za tie stáročia aj vďaka náboženstvu dospelo. Tento moment sa zakaždým vynára v mojich rozhovoroch s veriacimi aj neveriacimi priateľmi ako kľúčové vzájomné nepochopenie. Vžité predsudky na oboch stranách nás vytláčajú do územia fanatizmu, ktorý je škodlivý ako v náboženstve, tak v bezbožnosti. Spiritualita nepatrí len náboženstvu, tak ako pravda nepatrí len sekulárnemu humanizmu.

Čím akútnejšie sa javí potreba preklenúť túto dymovú clonu medzi oboma tábormi, tým viac nás desí hodnotové a morálne zablúdenie veľkej časti našej spoločnosti, v ktorej pandémia aktivovala tie najhoršie črty živočíšneho človečenstva. Zanedbali sme ducha. A táto výčitka smeruje rovnako k náboženským autoritám ako k tým sekulárnym.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie