Denník N

O úpadku E. O. Wilsona. Zomrel Darwin modernej doby, na sklonku kariéry ho tvrdo kritizovali

Harvardský biológ E. O. Wilson na zábere z roku 2006. Foto – AP
Harvardský biológ E. O. Wilson na zábere z roku 2006. Foto – AP

Napísal viac ako 30 kníh a vydal stovky vedeckých článkov. Z nich mnohé patria k najcitovanejším v danom odbore. Na sklonku kariéry však Wilsona mnohí kritizovali, Richard Dawkins napísal, že jedna z jeho posledných kníh je plná „úplne zvrátených nepochopení evolučnej teórie“.

V nedeľu vo veku 92 rokov zomrel Edward Osborne Wilson, americký biológ prezývaný aj Darwin modernej doby. Wilson je jediným prírodným vedcom, ktorý dostal dve Pulitzerove ceny za literatúru faktu.

Vedec propagoval myšlienku zjednotenej vedy, ktorá prekonáva hranice medzi prírodnými a spoločenskými vedami tým, že sa metódy prírodných vied aplikujú aj v tých spoločenských.

Evolučné princípy aplikoval aj na vysvetlenie sociálneho správania ľudí.

Zaoberal sa ochranou biodiverzity a presadzoval, aby polovica zemského povrchu zostala divočinou, keďže takto by sa podľa neho zachovala rozmanitosť prírodných druhov.

Desiatky kníh, stovky článkov

Wilson napísal viac ako 30 kníh a vydal stovky vedeckých článkov, z nich mnohé patria k najcitovanejším v danom odbore.

Celý profesijný život pôsobil na Harvarde, odkiaľ v roku 2002, vo veku 73 rokov, odišiel do dôchodku. Mimoriadne aktívny bol aj potom, no za svoje názory, že hlavným motorom sociálneho správania je skupinový výber, sa dostal do „vedeckého exilu“ (viac nižšie).

Wilson bol zrejme komplikovaná povaha. Kritiku si bral osobne, s viacerými vedcami sa vôbec nerozprával, ani hviezdy biológie neváhal označovať za „šarlatánov“, ak s ním nesúhlasili, a počas prednášok kolegov vykrikoval námietky k ich práci.

E. O. Wilson bol popredným svetovým odborníkom na mravce, za svoju kariéru opísal asi 400 druhov mravcov. Presadzoval zachovanie polovice zemského povrchu v stave divočiny, aby sa podarilo zachovať rozmanitosť prírodných druhov. Záber je z roku 1998. Foto – AP

Sociobiológia

Jeho najkontroverznejšou knihou bola Sociobiológia: Nová syntéza z roku 1975.

Sociobiológiu definoval ako „systematický výskum biologických základov všetkého sociálneho správania“. Jeho cieľom bolo vysvetliť správanie „čisto biologicky“ s využitím evolučnej genetiky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie