Denník N

Dve dávky už nemusia stačiť. Krajiny sprísňujú podmienky vstupu aj pre Slovákov

Na cestu do Rakúska po novom treba posilňujúcu dávku alebo negatívny PCR test. Ilustračné foto - TASR/AP
Na cestu do Rakúska po novom treba posilňujúcu dávku alebo negatívny PCR test. Ilustračné foto – TASR/AP

Na cestu do Rakúska a Česka musia mať negatívny PCR test aj plne zaočkovaní, výnimka platí pre ľudí s treťou dávkou. 

V nedeľu pristálo na letisku v Innsbrucku 110 britských dovolenkárov. Väčšina z nich sa však musela vrátiť do Británie.

Nespĺňali nové podmienky vstupu do Rakúska. Náš západný sused len deň predtým zaradil Britániu spolu s Dánskom, Nórskom a Holandskom medzi krajiny, kde sa šíri nový variant omikron. Občanov týchto štátov pustia do krajiny len vtedy, ak sú zaočkovaní posilňujúcou dávkou a zároveň majú negatívny PCR test.

Mnohí Briti na letisku podľa portálu The Local aj mali negatívny PCR test, no mysleli si, že im platí 72 hodín. V prípade Británie však musí byť negatívny PCR test starý najviac 48 hodín. Odmietli ich preto pustiť z letiska.

Väčšina Britov nasadla do lietadla a odletela domov. Asi 40 ľudí nastúpilo do hotelovej karantény (ktorú môžu ukončiť negatívnym testom) a 12 sa podarilo otestovať a mohli vstúpiť do krajiny.

So šíriacim sa omikronom mnohé štáty v Európe sprísnili pravidlá vstupu do krajiny. V mnohých prípadoch už dve dávky očkovania nestačia a treba mať aj negatívny test.

Spísali sme aktuálne podmienky vstupu v navštevovaných štátoch EÚ. Ide o oficiálne pravidlá, je možné, že reálne môžu byť colníci benevolentnejší. Aj keď ako ukázal prípad z Innsbrucku, spoliehať sa na to nedá.

Česko: treba test alebo booster

Pravidlá od tohto pondelka zmenila Česká republika. Doteraz mohli do krajiny bez problémov vstúpiť plne zaočkovaní ľudia alebo tí, ktorí chorobu prekonali pred najviac pol rokom. Po novom však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie