Denník N

Na STU uvidia objekty miliónkrát tenšie ako vlas, otvorili nové centrum pre nanodiagnostiku

Nové Centrum pre nanodiagnostiku v Slovenskej technickej univerzite (STU). FOTO - TASR
Nové Centrum pre nanodiagnostiku v Slovenskej technickej univerzite (STU). FOTO – TASR

Na Slovenskej technickej univerzite dnes otvorili prvotriedne centrum na výskum nanotechnológií. Jeho súčasťou je špičkový mikroskop, vidí objekty, ktoré sú miliónkrát tenšie, ako je hrúbka vlasu. Podobný prístroj nemá v krajinách V4 nikto.

Na Slovenskej technickej univerzite slávnostne otvorili nové Centrum pre nanodiagnostiku.

„Pracovisko je jedinečné tým, že má dve unikátne zariadenia. Jedno z nich je transmisný elektrónový mikroskop s  rozlíšením 78 pikometrov. Vidíme ním objekty, ktoré sú miliónkrát tenšie, ako je hrúbka vášho vlasu. Široko-ďaleko podobný stroj nie je. Myslím, že v celej Európe sú iba tri,“ povedal pre Denník N Marian Veselý, vedúci Centra STU pre nanodiagnostiku.

Druhým z prístrojov je Augerov elektrónový spektrometer – určený je na detailné štúdium chemického zloženia látok.

Špecifické zariadenia si vyžiadali celkovú úpravu výskumných laboratórií – prostredie je bez prachu, vibrácií či elektromagnetického rušenia.

BK7A0380
Detail vybavenia centra. FOTO – STU

Kľúčové vedecké odvetvie

„Nanotechnológie sú dnes kľúčovým vedeckým odvetvím. S nanočasticami sa stretávame v kozmetike, nosíme ich v oblečení, kde chránia pred vodou či oderom alebo majú antibakteriálne účinky. Okná umývame prípravkami, ktoré sú vďaka nanočasticiam odolné voči mrazu či zahmlievaniu. Ide o perspektívne materiály pre mikroelektroniku a zelenú energetiku,“ hovorí v správe Mária Čaplovičová z Centra pre nanodiagnostiku.

„Centrum pre nanotechnológie sa svojím vybavením zaradilo medzi špičkové pracoviská Transmisnej elektrónovej mikroskopie v celosvetovom meradle. Už sme boli oslovení usporiadať prvé stretnutie užívateľov podobných zariadení z celého sveta. Slovenskej technickej univerzite, ale najmä slovenským vedcom sa tak výrazne zlepšuje pozícia v medzinárodnom vedeckom spoločenstve,“ povedal rektor STU Robert Redhammer.

Nové Centrum pre nanodiagnostiku v Slovenskej technickej univerzite (STU) slávnostne otvorili v pondelok 12. októbra 2015 v budove rektorátu STU na Vazovovej ulici v Bratislave. Na snímke nové laboratóriá. FOTO TASR – Štefan Puškáš
Nové Centrum pre nanodiagnostiku na Slovenskej technickej univerzite (STU). FOTO – TASR

Prvé projekty – detekcia znečistenia

V centre na STU už vedci rozbiehajú prvé projekty. Pracujú na vývoji senzorov na detekciu znečistenia chemických látok vrátane znečistenia vo vzduchu či vode. Senzory so špeciálnou nanovrstvou môžu odhaliť znečistenie vo veľmi nízkych koncentráciách, súčasné zariadenia to nedokážu.

„Hlavné projekty ešte len prídu,“ dodal pre Denník N Veselý. „Lebo inštalácia zariadenia bola ukončená iba 8. augusta. V centre chceme otvoriť doktorandské štúdium. Už máme záujemcov z Ukrajiny,“ povedal.

Univerzitný vedecký park Science City Bratislava

Centrum pre nanodiagnostiku zriadila Slovenská technická univerzita v rámci projektu Univerzitného vedeckého parku Science City Bratislava. Jeho súčasťou je revitalizácia budov fakúlt STU, obnova laboratórií a zriaďovanie centier excelentnej vedy.

V máji tohto roku otvorila STU iné vedecké centrum – študujú v ňom zážitky z práce so softvérovými, mobilnými a multimediálnymi aplikáciami. Svetovým unikátom centra je pracovisko, ktoré umožňuje skúmať používateľský zážitok naraz až u dvadsiatich ľudí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie