Denník N

Ako sme odhalili tajné stretnutie v bunkri alebo ako chceli predať pleso s výhľadom na Kriváň (kauzy Denníka N)

Výber šéfredaktora: Najsilnejšie texty, v ktorých Denník N tento rok odhalil dovtedy nepoznané udalosti.

1.

Foto N – Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček a TASR

Malo to byť tajné stretnutie. V budove tajnej služby. V bunkri v podzemí sa zišlo kompletné vedenie štátu a hovorili o vyšetrovaní najvážnejších prípadov. Spätne je jasné, že tam bolo príliš veľa ľudí a nie všetci chceli naozaj riešiť bezpečnosť štátu. Isteže, nie je náhoda, že sa to týkalo aj bývalého šéfa tajnej služby Vladimíra Pčolinského, ktorý bol v tom čase vo väzbe pre podozrenie z korupcie. Keď sa nám informácie podarilo overiť, Miro Kern to napísal – a je to jeden z kľúčových momentov roka. Dodnes sa na to stretnutie odvoláva Robert Fico, práve tam začali spochybňovať vyšetrovania a odvolávali sa na to, že veď to predsa vie už aj prezidentka a premiér.


2.

Chata vo Veľkom Ďure pri Leviciach, na ktorej sa stretával Fico s advokátmi. Foto N – Tomáš Benedikovič

Tie nahrávky sme nerobili my. Urobila ich polícia a bude to ešte kľukaté, kým rozhodnú, či vznikli korektným spôsobom. Na poľovníckej chate sme však uvideli, čo je Robert Fico ochotný urobiť pre to, aby zachránil svojich ľudí pred väzením. Miro Kern napísal celú sériu textov, v ktorých sme riešili vážne odhalenia: ako manipulovali výpovede, ako klamali, ako dodnes vopred vedia, čo bude robiť polícia a prokuratúra. Po nahrávkach z chaty je jasné, že vyšetrovania naozaj manipulujú, ale nie sú to tí, o ktorých hovorí Robert Fico.


3.

Foto – TASR

Igor Matovič bol premiérom iba rok. Aj za taký krátky čas stihol narobiť toľko zvláštnych kiksov, zmätkov a chýb, že to stačilo na vydanie knihy. Dušan Mikušovič napísal plastický príbeh politika a premiéra Matoviča. Je plný historiek, ktoré by človeku z inej planéty mohli znieť až neuveriteľne. Ale tak to bolo. A vlastne stále aj je.


4.

Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Foto – TASR

Toto je úplne šokujúci prípad. Zďaleka nejde o najväčšiu krádež ani podvod. Napriek tomu. Košický župan Rastislav Trnka nakúpil pre kraj teplomery. Dvojnásobne drahšie, ako je ich cena. Cez firmu svojho známeho. Potiaľ relatívne bežný prípad. Ale potom sa začal brániť a zahladzovať stopy. Keď Dušan Karolyi získal maily, ktoré župan písal dodávateľovi a v ktorých ho nahováral na klamstvá, aby kauzu zastavil, stal sa z toho najdivokejší prípad roka.


5.

Foto – TASR

Andrej Bán sa na východ vracia pravidelne. Na hranici s Ukrajinou dodnes funguje štát v štáte. Pašeráci, korupcia, policajti alebo darebáci. Zdá sa, že tam ani dnes ešte nedorazila novina, že sme v Európskej únii. Na hranici sú skenery, vrtuľníky a iné moderné prístroje, ale príliš často sa kazia alebo ich tak nemoderne občas vypnú.


6.

Sledovanie auta, ktoré zbieralo plastový odpad zo žltých kontajnerov v Pezinku. Foto N – Tomáš Grečko

Pokojne by to mohlo byť aj v inom meste, ale práve v Pezinku sme videli, že plasty, ktoré by sa mali recyklovať, skončia v spaľovni. Tomáš Grečko s Martinou Koník a Michaelou Barcíkovou do PET fliaš dali sledovače pohybu a potom spolu s nimi sledovali cestu smetiarskych áut. Môže sa zdať, že to je lokálna téma a ešte k tomu dosť špinavá, ale v skutočnosti ide o Zem.


7.

Jamské pleso vo Vysokých Tatrách. Foto – Ľubomír Mäkký

Na konci roka prešla v parlamente reforma národných parkov. Tesne a s ústupkami. Tatry by však už naozaj mali patriť pod ministerstvo životného prostredia. Mária Benedikovičová napísala príbeh pozemku pri Jamskom plese, ktorý zreštituovali dedičky, štát ho odmietol kúpiť a realitka ho začala ponúkať na predaj a výstavbu. V chránenej zóne. Je to príbeh o našom vzťahu k prírode a Tatrám. Snáď sa to s reformou zlepší.


8.

Žurnalistika môže meniť životy. Nie iba na papieri. Naozaj. Juraj Koník mesiace pátral, hľadal v dokumentoch, hovoril s ľuďmi na Slovensku aj v Amerike. Chcel pomôcť nájsť brata, ktorého Stela stratila, keď ich adoptovali. Ju tu, na Slovensku. Jeho Američania. Zatiaľ sa nestretli, ale toto je iba začiatok. Ich príbeh odhaľuje celý systém adopcií a zlyhaní štátu. Žurnalistika môže meniť životy, najmä keď novinár vidí za príbehom skutočnú sestru a jej strateného brata.


9.

Hasiči Kamil, Otto a Jozef. V gréckej dedine je vyvesené poďakovanie slovenským hasičom. Foto N – Vladimír Šimíček

Slovenskí hasiči sa v auguste stali gréckymi hrdinami. Na ostrove Eubója pomáhali hasiť obrovský požiar. Príbeh, v ktorom je dráma, akcia, hasiči a vystrašení a neskôr vďační ľudia, by bol silný kedykoľvek. Mirek Tóda s Vladom Šimíčkom však napísali viac ako iba akčný doják. Z Grécka poslali domov správu o tom, že v našom štáte sú aj dnes šikovní a odvážni ľudia. Že aj v momente, keď kolabujú nemocnice, zlyhávajú prihlasovacie formuláre a opatrenia, vieme niečo urobiť výnimočne dobre.


10.

Jozef Balaj. Reprofoto N – Tomáš Benedikovič

Sú dejiny veľké. Dejiny štátov a armád. A potom tie malé, osobné. Dušan Mikušovič cez jedny osobné dejiny napísal príbeh celého Slovenska. Jozef Balaj bol od roku 1985 čašníkom vo vládnom hoteli a potom priamo na úrade vlády. Obsluhoval všetkých premiérov a ich hostí z celého sveta. Bol pri tom, keď odchádzali komunisti, keď padali vlády a prichádzala nádej. A ešte k tomu aj presne vie, čo vtedy pili a jedli.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rok 2021

Slovensko

Teraz najčítanejšie