Denník N

Tisova ulica vo Varíne priviedla políciu k obvineniu desiatich obecných poslancov

Vitajte vo Varíne. Foto N - Daniel Vražda
Vitajte vo Varíne. Foto N – Daniel Vražda

Poslanci podali proti vzneseniu obvinenia sťažnosť. „Každý z nás vedie bezúhonný rodinný život a svoj mandát poslanca vykonávame zodpovedne, v súlade s platnou legislatívou a v prospech občanov obce,“ napísali v stanovisku.

Polícia obvinila desiatich obecných poslancov z Varína z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potláčaniu základných práv a slobôd. Obvinenie súvisí so sporom o zmenu názvu jednej z varínskych ulíc, ktorá je pomenovaná po prezidentovi vojnového slovenského štátu Jozefovi Tisovi.

Informáciu ako prvý zverejnil web zilina.SP21.sk. Napísal, že poslanci sú obvinení v súvislosti s tým, že  v lete nehlasovali za zmenu názvu Ulica Dr. Jozefa Tisu, ktorý zastupiteľstvu predložila poslankyňa Lenka Ticháková. Tá medzi obvinenými nie je.

Vo Varíne pri Žiline je jediná ulica na Slovensku pomenovaná po Tisovi. Ten bol po skončení druhej svetovej vojny v roku 1947 odsúdený na trest smrti. Po páde komunistického režimu v roku 1989 sa prezident slovenského štátu stal symbolom pre nacionalistické a krajne pravicové strany.

Tisa si začali uctievať, na verejných miestach vznikli jeho sochy a pamätné tabule. Vo Varíne sa rozhodli krátko po rozdelení Česko-Slovenska pomenovať po ňom ulicu a paradoxne to spravili tak, že ju zle vyskloňovali, takže názov ulice znie Jozefa Tisu. Dlhé roky to tak bolo bez väčšej pozornosti, zmenilo sa to až tento rok po iniciatíve Lenky Tichákovej, ktorá sa nevedela stotožniť s tým, že v obci, v ktorej žije, je ulica pomenovaná po Tisovi.

O dôvodoch obvinenia miestnych poslancov je zatiaľ málo informácií. Polícia ho potvrdila, ďalšie skutočnosti však nezverejnila. Odvolala sa na stále prebiehajúce konanie.

Polícia nevysvetľuje, poslanci podali voči obvineniu sťažnosť

Vyšetrovateľ obvinil poslancov podľa paragrafu 422 odsek I Trestného zákona, ktorý hovorí, že kto verejne alebo na verejnosti prístupnom mieste prejavuje sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii, ktorá smeruje alebo v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd, potrestá sa odňatím slobody na pol roka až tri roky.

Nikto z poslancov na tothoročnom rokovaní zastupiteľstva, na ktorom sa hovorilo aj o návrhu premenovať ulicu, však sympatie k Tisovi ani jeho režimu otvorene neprejavoval. Jednou z možností je, že vyšetrovateľ považuje za podporu neschválenie návrhu na zmenu názvu Tisovej ulice.

Nie tak dávno sa predávali na Slovensku kalendáre s Jozefom Tisom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Medzi obvinenými je aj varínska poslankyňa Andrea Rosenbergová, ktorá na zastupiteľstve nebola a v minulosti sa vyjadrovala za premenovanie Ulice Dr. Jozefa Tisu.

Rosenbergová Denníku N potvrdila, že sa rokovania obecného zastupiteľstva nezúčastnila. Obvinenie však nekomentovala a odvolala sa na dohodu o spoločnom postupe s ostatnými poslancami.

Stanovisko za všetkých obvinených poslancov zverejnila poslankyňa Lenka Milová. Konštatujú v ňom, že s obvinením nesúhlasia, pretože sa necítia byť vinní.

„Podotýkame, že každý z nás vedie bezúhonný rodinný život a svoj mandát poslanca vykonávame zodpovedne, v súlade s platnou legislatívou a v prospech občanov obce,“ napísali poslanci.

Ako obvinení podali sťažnosť proti vzneseniu obvinenia v zákonnej lehote a počas vyšetrovania zatiaľ nechcú poskytovať žiadne informácie.

Pokúsili sme sa získať stanovisko k situácii aj od starostu Varína Michala Cvacha, nepodarilo sa nám však s ním skontaktovať. Podľa našich informácií nie je medzi obvinenými.

Ticháková čelí verbálnym útokom

Poslankyňa Lenka Ticháková sa dozvedela o obvinení všetkých miestnych poslancov okrem nej – teda desiatich z jedenástich – len z médií a o dôvodoch nič bližšie nevedela povedať.

„Úprimne ma mrzí, že to došlo až takto ďaleko (obvinenie kolegov). Na druhej strane to mohlo byť už dávno vyriešené, keby moji kolegovia zobrali do úvahy fakty a navrhli by spôsob, akým máme riešiť problematickú ulicu,“ konštatovala poslankyňa.

Ticháková v poslednom období čelí množstvu verbálnych útokov na internete najmä po tom, ako jej udelili 17. novembra ocenenie Biela vrana. Na sociálnych sieťach ju označili za liberálny hnoj, extrémistku, chuderu, suku a udavačku.

„To vidieť, keď sa do funkcií dostane ten liberálny hnoj, takto to vypadá. To ju ešte Varínčania nevyhnali z obce, mali by ju hnať ako prašivého psa…“

Lenka Ticháková, Biele vrany, Varín
Lenka Ticháková tento rok získala ocenenie Biela vrana. Foto – Ctibor Bachratý

„Ticháková je extrémistka, svojimi aktivitami potláča práva a slobody druhých. Do basy s ňou… A to sa nebojí chodiť medzi ľudí?“ takto a podobne reagujú na poslankyňu na sociálnych sieťach.

Miestna poslankyňa tvrdí, že priamo v obci sa situácia voči nej zatiaľ neradikalizuje a reakcie z  internetových diskusií si nepripúšťa a nechce sa nimi nechať „rozhádzať“. Niektorí Varínčania jej odporúčali už pred niekoľkými mesiacmi, aby sa odsťahovala, ak sa jej niečo v obci nepáči, keď prišla s nápadom premenovať Tisovu ulicu.

Názov ulice nezmenili, návrh zobrali len na vedomie

Návrh poslankyne Lenky Tichákovej na zmenu názvu Tisovej ulice vo Varíne sa dostal na rokovanie obecného zastupiteľstva na začiatku augusta tohto roku. Požiadavku na zmenu názvu ulice podporila aj odbornými stanoviskami historikov zo Slovenskej akadémie vied a Ústavu pamäti národa.

Varínski poslanci v napätej atmosfére Tichákovej návrh neodhlasovali. Namiesto toho prijali uznesenie skupiny ôsmich poslancov, ktorí v rozsiahlej právnej analýze najprv vymenovali legislatívne nedostatky Tichákovej iniciatívy, a potom návrh na zmenu názvu zobrali na vedomie a prijali uznesenie, v ktorom nesúhlasia s výhradami, že súčasný stav je v rozpore s platnou legislatívou.

Zjednodušene povedané, rozhodli sa počkať na to, ako sa s názvom ulice vysporiada NAKA, prokuratúra, prípadne súd a potom by možno usporiadali miestne referendum.

Z ulice po hrdinovi SNP sa stala ulica pomenovaná po Tisovi

Vo Varíne obecní poslanci premenovali Ulicu kpt. Pfliegela, hrdinu SNP, na Tisovu koncom roku 1993, hoci prezident vojnovej Slovenskej republiky Jozef Tiso nemal nikdy žiadnu väzbu na spomínanú obec ani ju nikdy nenavštívil. Dôvodom zmeny názvu ulice bolo, že ľudia z Pflieglovej ulice si vážia osobnosť Jozefa Tisa.

O osem rokov sa na premenovanie ulice vo Varíne pozrela ex offo Okresná prokuratúra v Žiline a skonštatovala, že prijatím uznesenia došlo k porušeniu zákona. Obec totiž oslovila odbornú názvoslovnú komisiu až po schválení premenovania ulice a malo to byť naopak.

Okrem toho, že odborná názvoslovná komisia neodporučila premenovanie ulice na Tisovu, uznesenie kolidovalo aj so zákonmi o obecnom zriadení a protifašistickom odboji, ktoré zakazujú umiestňovať texty a symboly oslavujúce, propagujúce alebo obhajujúce režim Tisovej Slovenskej republiky.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade názvu Ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne trestné stíhanie pre prečin prejavov sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd na začiatku júla tohto roku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie