Denník N

Podnikateľka blízka Paškovi má vplyv v správnej rade úradu pre dohľad

Archívna fotografia. Zľava: šéfka úradu Monika Pažinková, Richard Raši (primátor Košíc a bývalý minister zdravotníctva), premiér Robert Fico a Pavol Paška, bývalý predseda parlamentu, ktorý odstúpil pre kauzu CT v piešťanskej nemocnici. Zdroj – TASR
Archívna fotografia. Zľava: šéfka úradu Monika Pažinková, Richard Raši (primátor Košíc a bývalý minister zdravotníctva), premiér Robert Fico a Pavol Paška, bývalý predseda parlamentu, ktorý odstúpil pre kauzu CT v piešťanskej nemocnici. Zdroj – TASR

Ministerstvo, ktoré navrhlo členov správnej a dozornej rady úradu, ktorý má kontrolovať zdravotníctvo, neukázalo ich životopisy.

Šéf štátnej poisťovne podpisoval zmluvy s vlastnou tetou Ankou, rodina šéfky kontrolórov s ňou podnikala tiež a výrazne zarobila za vlády Smeru, jej pravá ruka musela odísť z ministerstva pre predražené tendre na stravu v nemocniciach. A teraz sa ukazuje, že ďalší človek, ktorého dosadil ku kontrolórom štát, podnikal v zdravotníctve s Dušanom Machom, najbližším dlhoročným obchodným partnerom Pavla Pašku.

Meno Aleny Dabocziovej nie je verejnosti známe, hoci sedí v správnej rade najsilnejšieho kontrolného orgánu v zdravotníctve – Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Sedemčlenná správna rada má veľký vplyv na to, koho, kedy a ako kontroluje úrad, vyjadruje sa totiž napríklad k rozpočtu úradu, prechádzajú cez ňu návrhy na riaditeľov pobočiek či zástupcu predsedu úradu, schvaľuje správu činnosti, formálne tak je dozorom nad činnosťou úradu.

Žena s rovnakým menom aj titulom podnikala v zdravotníctve aj s vplyvným obchodníkom Dušanom Machom, ktorý nie je len sused Pavla Pašku v známom dome v Mestskom parku v Košiciach, ale obchodné kontakty majú od začiatku podnikania v liekovom a zdravotníckom biznise. Pre pripomenutie: v minulosti sa Paška s Machom stretli aj vo firme Medical Group, ktorá sa stala známa najmä pre kauzu predraženého CT prístroja v Piešťanoch. Jeho kontakty so Smerom vidieť napríklad aj na tom, že dostal za jej vlády aj funkciu v dozornej rade veľkej štátnej firmy Transpetrol.

Životopisy neukázali

Mach a Košičanka Alena Dabocziová sa ako spoločníci stretli vo firme 3 F. Podľa ich webu ide o druhé najstaršie pracovisko mikrochirurgie oka na Slovensku. „Rozsahom služieb a objemom výkonov je pravdepodobne najväčšie,“ píšu o sebe na webovej stránke.

V roku 2012, keď Dabocziovú Smer dosadil do správnej rady kontrolórov, z firmy 3 F odišla. Spoločníkom ostal Mach aj František Daboczi, ktorý býva na Smaragdovej 2 v Košiciach, rovnako ako Dabocziová. Či je to jej manžel, alebo iný príbuzný, sa nám nepodarilo zistiť. Úrad, v ktorom Dabocziová sedí, nám na otázky neodpovedal.

„Úrad pre dohľad nedisponuje požadovanými informáciami,“ odpovedala hovorkyňa Soňa Valašíková na otázky, v akom príbuzenskom vzťahu je Dabocziová a Daboczi a či je to v poriadku. Nik nereagoval ani na e-maily a telefonáty do firmy 3 F.

Skúsili sme to preto inak, vypýtali sme si životopisy všetkých členov správnej a dozornej rady úradu pre dohľad. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré ich do funkcií vláde nechalo schváliť, nám ich neposkytlo.  Ministerstvo ich pritom má, ale myslia si, že ich nemôže ukázať.

„Požadované životopisy boli ministerstvu zdravotníctva poskytnuté výlučne na účel preukázania a dokladovania odbornej spôsobilosti osoby vykonávať príslušnú funkciu,“ odpísalo ministerstvo. Zákon podľa neho „neoprávňuje ministerstvo sprístupňovať ani zverejňovať životopisy obsahujúce osobné údaje týchto osôb, keďže tento zákon ich sprístupňovanie ani zverejňovanie nepredpokladá“.

Rodina Dabocziovcov podniká s rodinou Machovcov vo viacerých zdravotníckych zariadeniach. Napríklad v košickom Centre zdravotnej starostlivosti. Dušan Mach má vo firme väčšinu, Daboczi je jedným z dvoch menších spoločníkov.

S Pavlom Paškom ho spája firma Vidi, kde je Daboczi prokuristom a Paška v nej v minulosti pôsobil.

A s tetou bývalého šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Annou Sučkovou sa stretol vo firme Welix, kde bol tiež prokuristom. Prokurista je človek, ktorého majitelia firmy poveria, aby ju zastupoval v takmer takej miere ako oni sami. Ide tiež o firmu podnikajúcu v zdravotníctve, špecializuje sa na ortópediu a rádiológiu.

Konflikt by mali priznať

„Samotný konflikt záujmov ešte nemusí diskvalifikovať verejného funkcionára. Musí byť však jednoznačne pomenovaný a potom treba urobiť opatrenia, ktoré znížia riziká zaujatého rozhodovania, hoci riziko ovplyvňovania sa nedá nikdy vylúčiť,“ hovorí analytik INEKO Dušan Zachar.

Úrad by tak mohol aspoň zverejniť, kde členovia správnej a dozornej rady pracovali alebo podnikali, kým prišli na úrad. Tí by sa mohli napríklad zdržať hlasovania o svojom biznise alebo o konkurencii.

Na stránke úradu však je len menný zoznam členov bez fotografií, chýba dokonca aj vzdelanie a informácie o ich odbornej spôsobilosti. Nenájdete tam nič ani o tom, ako riešiť možné konflikty záujmov členov orgánov úradu alebo ich pracovníkov.

„Príliš časté nominovanie ľudí, ktorí majú alebo mali rôzne podnikateľské záujmy v zdravotníctve, do vysokých funkcií v rezorte môže naznačovať, že v slovenskom zdravotníctve existuje veľký priestor na takzvané vyberanie renty, čiže rekordne vysokú ziskovú maržu a dá sa dosiahnuť skôr pri  ‚obchodovaní‘ so štátom ako pri štandardnom biznise,“ komentuje zdravotnícky analytik INEKO Zachar.

Môže to vyzerať napríklad tak, že štátna poisťovňa môže dať vyššie zmluvy napríklad poliklinike. Tá dostane z verejných peňazí viac a časť z toho dá predstaviteľom úradu.

Rodina šéfky podnikala s tetou Ankou

Ani vedenie úradu nezvyšuje jeho dôveryhodnosť. Na jeho čele je Monika Pažinková, ktorú pre jej podnikanie žiada odvolať aj opozičný poslanec Miroslav Beblavý.

Pažinková totiž podpisovala zmluvy s Foraiom, ktorý bol vtedy šéfom košickej pobočky Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Pažinková vtedy zastupovala firmu Wesper, ktorá poskytuje CT vyšetrenia a magnetickú rezonanciu. Wesper sídli v Košiciach. Pažinková v tejto firme pôsobila pred tým, ako prišla na úrad.

V dozornej rade firmy Wesper sedel do januára tohto roku Peter Pažinka. Podľa Košického Korzára je to Pažinkovej manžel. Dnes spoločnosť vlastní Penta, ktorá ju zaradila do siete polikliník ProCare.

Pažinka podnikal aj so synom Anny Sučkovej, tety Marcela Foraia.

Vyhodili ho z ministerstva, urobili z neho dvojku na úrade

Dôveru nevzbudzuje ani súčasná dvojka úradu, Pažinkovej zástupca Martin Senčák. Ten musel odísť z ministerstva zdravotníctva pre predražené nákupy jedla v niektorých štátnych nemocniciach. Hoci ho minister zdravotníctva Viliam Čislák pre pochybenia odvolal, Pažinková ho zamestnala, aby kontroloval nemocnice či poisťovne.

Úrad v minulosti vylúčil, že by ich pôsobenie bol problém a boli by v konflikte záujmov.

Bielila kartu, teraz radí úradu

Podobne tak je aj u ďalšej členky správnej rady Olívie Mancovej, ktorá je zároveň aj šéfkou sekcie dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou úradu. Tá má podľa informácií Sme neštandardný vzťah s Jozefom Valockým, ktorý je poslanec Smeru a zároveň riaditeľ nitrianskej nemocnice. Úrad mal v minulosti kontrolovať bielenie karty v tejto nemocnici. Konflikt záujmov nevidel.

Aj hlavná postava z kauzy bielenia zdravotnej dokumentácie – lekárka Alena Ďurišová – už dostala prácu na úrade pre dohľad. Ďurišová zabielila v zdravotnej dokumentácii informáciu, že novorodencovi Miškovi zlyhali obličky pre nesprávne podaný liek.  Nedostala síce takú vysokú pozíciu ako odvolaný Senčák, ale dostáva od úradu peniaze ako konzultantka. Upozornilo na to Sme.

Podľa zverejnenej zmluvy má nárok na 150 eur s DPH za odborné stanovisko k jednému podnetu alebo za stanovisko v súdnom spore, kde skúmajú zákonitosť, či sankcia, o ktorej predseda rozhodol, je zákonná, 35 eur za odborné stanovisko k námietkam k protokolu alebo za odborné stanovisko poskytnuté v priebehu výkonu správneho konania. 165 eur môže lekárka dostať, ak bude úrad zastupovať úrad na súde.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie