Denník N

Teraz sa Rusko rozdelí na väzňov a väzniteľov. Zakázali neziskovku, ktorú viedol aj sám Sacharov

Tisíce príbuzných obetí vďaka historikom z Memorialu našli svojich mŕtvych a môžu konečne na ich hroby položiť kvetiny. Foto - Memorial
Tisíce príbuzných obetí vďaka historikom z Memorialu našli svojich mŕtvych a môžu konečne na ich hroby položiť kvetiny. Foto – Memorial

Je spojená s menami takých popredných ruských intelektuálov a obrancov ľudských práv, ako boli Larisa Bogorazová alebo Sergej Kovaľov. No súd rozhodol, že organizácia Memorial, ktorej prvým predsedom bol nositeľ Nobelovej ceny za mier Andrej Sacharov, patrí v Rusku od utorka medzi zakázané.

V 90. rokoch minulého storočia patrila organizácia Memorial, prvé významné ľudskoprávne združenie, ktoré vzniklo v roku 1987 ešte za existencie ZSSR, medzi najváženejšie a najuznávanejšie inštitúcie, ktoré odhaľovali pravdu o minulosti boľševického impéria.

Dnes sa prokuratúra domnieva, že „Memorial špekuluje na tému represií a vytvára klamlivý obraz ZSSR ako teroristického štátu“.

Tak to aspoň pred súdom sformuloval prokurátor Alexej Žafiarov, a aj keď bol obhajobou upozornený, že samotný obsah činnosti Memorialu nie je predmetom súdneho pojednávania, vniesol do prípadu týmto výrokom jasno: Memorial a odhaľovanie pravdy o najzložitejších a najtragickejších zákutiach ruskej, prípadne sovietskej histórie, sú tým pravým dôvodom, prečo organizácia nesmie na ruskej pôde ďalej pôsobiť.

Obraz komunistickej veľmoci dnes v Rusku už totiž nie je vykresľovaný v takých temných farbách ako pred tridsiatimi rokmi.

„Memorial musí byť zlikvidovaný“

Oficiálne samotná činnosť skutočne nebola dôvodom zákazu celej organizácie. Tým bolo banálne porušenie zákona o zahraničných agentoch.

Ruské úrady totiž Memorial za zahraničného agenta považujú. A okrem iného požadujú, aby ku každej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

2. svetová vojna

História

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie