Denník N

Mala bolesti, ale manžel zakázal, aby jej urobili cisársky rez. Ako muži naďalej rozhodujú o životoch žien

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Niekedy je to celkom legálne, inokedy sa to zmestí do kolónky „kultúra a zvyklosti“ a sú aj situácie, keď je to trestné, ale nie vždy sa to vyšetrí.

V roku 2017 bola v pôrodnici v jednom z čínskych miest hospitalizovaná rodička, ktorej lekár odporúčal cisársky rez. Jej manžel s tým však nesúhlasil, hoci mala obrovské bolesti a lekár naznačoval, že prirodzený pôrod je rizikom. Zúfalá žena, ktorá podľa zákona platiaceho dodnes na sekciu potrebovala súhlas manžela, spáchala samovraždu vyskočením z okna nemocničnej izby.

V Číne je pomerne rozšírená predstava, že cisársky rez môže uškodiť dieťaťu a že žene dlhšie trvá rekonvalescencia, čo predĺži čas, kým sa zase vráti do „formy“ a bude sa môcť plne venovať novorodencovi aj ďalším povinnostiam.

Aj preto manželia a rodiny využívajú zákonné možnosti a ženám súhlas neudeľujú. Tento zákon sa má čoskoro zmeniť a rozhodnutie má byť výhradne na žene. Podľa odborníkov to však neznamená, že sa aj bude všade dodržiavať a že sa nebude stávať, že sa žena napriek tomu dostane pod tlak manžela či rodiny a zákrok si radšej nevyberie. Napríklad zo strachu, že naozaj poškodí dieťa alebo nahnevá manžela.

Komunistická Čína je so svojou demografickou politikou (raz len jedno dieťa, potom rovno aj tri na každú rodinu), ktorá by sa nedala uskutočňovať bez výrazného zasahovania do reprodukčných práv tamojších žien a párov, naozaj extrémny príklad. Ale ženy sa v situáciách, keď aj v takýchto a podobných prípadoch závisia od vôle partnerov, ocitajú takmer všade na svete.

Niekedy je to celkom legálne, inokedy sa to zmestí do kolónky „kultúra a zvyklosti“, a sú aj situácie, keď je to trestné, ale nie vždy sa to vyšetrí.

Vybavte si to u partnera

V niektorých štátoch USA sa napríklad stále vyžaduje súhlas partnera s tým, aby si ženy mohli nechať podviazať vaječníky, a v Indiane napríklad na to nevydatá žena potrebuje súhlas otca(!). Ak však má muž záujem o vazektómiu, čo je takisto forma „trvalej antikoncepcie“, nikto od neho nič nepožaduje.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie