Denník N

Mikulec zrušil konkurz na policajného prezidenta, Hamrana môže vymenovať sám

Štefan Hamran. Foto N - Vladimír Šimíček
Štefan Hamran. Foto N – Vladimír Šimíček

Ministerstvo vnútra rozhodlo, že sa šéf polície nebude vyberať podľa starých pravidiel. Koalícia posilnila novelou právomoci ministra vnútra. Roman Mikulec má otvorenú cestu k vymenovaniu Štefana Hamrana. OĽaNO kedysi kritizovalo politický výber.

Štefan Hamran má bližšie k tomu, aby sa stal na štyri roky prezidentom Policajného zboru. Ministerstvo vnútra v stredu zrušilo výberové konanie, ktoré vyhlásilo ešte podľa starých pravidiel a Hamran v ňom mal konkurenta. Kto ním bol, rezort odmietol zverejniť.

Šéfa polície už minister bude vyberať podľa nových pravidiel, ktoré presadila medzičasom koalícia. Tie posilňujú právomoci ministra vnútra, Roman Mikulec (OĽaNO) už môže spraviť Hamrana šéfom polície bez toho, aby uspel v konkurze.

Bývalý šéf špeciálneho komanda Lynx Štefan Hamran dočasne vedie políciu od septembra, keď z postu odišiel Peter Kovařík. Ten stále čelí obvineniu, že zneužil svoje právomoci, keď prerušil nasadenie kukláčov do akcie zameranej na zadržanie takáčovcov, ktorí spolupracovali s políciou.

Už keď sa Hamran na jeseň prihlásil do výberového konania, ktoré teraz zrušili, minister Mikulec neskrýval, že je jeho favoritom. „Pán Hamran je mojím momentálnym prioritným kandidátom,“ vyhlásil 1. decembra Mikulec.

Ministerstvo vnútra teraz vo svojom stanovisku priamo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Policajný prezident

Slovensko

Teraz najčítanejšie