Denník N

Stovky zdravotníkov z košickej nemocnice nedostali štedré vianočné odmeny. Neboli dosť lojálni

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Koncoročné vianočné odmeny v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach boli pre zamestnancov nečakaný úkaz, na ktorý sa nepamätajú ani tí, čo tam pracujú dlhé roky. Mnohých to milo prekvapilo.

„Po 16 rokoch môjho pôsobenia v UNLP je to prvá reálna odmena. Chválim aktuálne vedenie, že sa rozhodlo zamestnancov odmeniť za ich náročnú prácu, obzvlášť počas pandémie to považujem za správne a veľmi motivačné,“ povedal neurológ Peter Zimmermann.

Paradoxne, doktor Zimmermann, ktorý je predsedom Lekárskeho odborového združenia (LOZ) v UNLP, to isté vedenie za odmenu zároveň aj kritizuje. Pre kritériá, ktoré vedenie nemocnice pre odmenených zamestnancov určilo.

Tolerovali iba tridsať dní

Nespokojná zamestnankyňa univerzitnej nemocnice patrí k tým, ktorým sa odmena neušla, a považuje to za nespravodlivosť. Doplatila na to, že každý, kto v tomto roku vynechal v práci z akýchkoľvek dôvodov viac než 30 dní, nemal na odmenu nárok. Túto podmienku nesplnila.

Najviac ju nahnevalo, že do vynechaných dní sa počítala aj covidová práceneschopnosť (PN) či ošetrovanie člena rodiny (OČR). Pritom počas lockdownov, keď boli zatvorené školy, mnohí rodičia nemali inú možnosť, než ostať s deťmi doma.

„Vnímam to ako veľkú nespravodlivosť. Človek je v nemocnici, s maximálnym nasadením sa stará o pacientov, čo v období pandémie vôbec nie je jednoduché, ale keď sa postará o seba, tak je zle,“ tvrdí nespokojná zamestnankyňa, jej meno redakcia pozná.

Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach. Foto – TASR

Tridsať dní prekročila pre letnú rekonvalescenciu s chrbtom a zvyšok boli OČR-ky, pri ktorých nemala inú alternatívu, než ostať doma.

„Veľa ľudí odišlo zo zdravotníctva. Často robíme omnoho viac než 160 hodín mesačne. To sa podpíše na vašom zdraví. Aj preto tie problémy s chrbtom.“

O tom, že vôbec sú nejaké koncoročné odmeny, sa dozvedela len náhodou od kolegyne, ktorá peniaze navyše dostala. Kľúč, podľa ktorého sa selektovalo, zistila z neoficiálnych „chodbových rečí“.

 Vedenie si podrobnosti necháva pre seba

V košickej univerzitnej nemocnici pracuje viac než 3500 zamestnancov. Vedenie o tom nehovorí, ale podľa našich informácií koncoročné odmeny boli vo výške 80 percent platu. Podmienku vynechať v tomto roku menej ako tridsať dní nesplnila zhruba pätina zamestnancov, teda okolo 700 ľudí.

„Vianočné odmeny boli za obetavosť zamestnancov počas pandemického roku 2021. Odmena mala prísne kritériá, dôraz bol kladený na lojálneho zamestnanca voči organizácii, jeho pracovný úväzok a na dĺžku odpracovaného obdobia v roku 2021,“ vysvetlila hovorkyňa UNLP Monika Krišková.

Odpovede na ďalšie podrobnosti – čo všetko sa ráta do vynechaných dní, koľkí zamestnanci ostali bez odmien, v akej miere bola v kritériách aplikovaná veľkosť pracovného úväzku a čo všetko sa skrýva pod lojalitou – nemocnica spresniť nechce. „UNLP už nebude reagovať,“ doplnila hovorkyňa.

V druhej najväčšej nemocnici na Slovensku pôsobí niekoľko odborových organizácií. Jednou z nich je spomínané LOZ, ktoré zastupuje 350 členov. Aj predseda Peter Zimmermann považuje viazanosť odmeny na maximálne 30-dňový výpadok v práci za nie veľmi šťastný krok.

„Obzvlášť v covidovom roku, keď veľa zamestnancov bolo na PN alebo OČR nie z vlastného pričinenia. Napríklad nie každý dokázal k svojim deťom získať opatrovateľku.“

Celoslovenský predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský sa doteraz nikde nestretol s viazanosťou PN zamestnancov na udeľovanie odmien. „Je to naozaj diskriminačné hlavne pre sestry a lekárky, ktoré museli byť doma, lebo nemali kam dať deti, keď boli školy veľmi dlho zatvorené.“

Na druhej strane Peter Visolajský oceňuje riaditeľa UNLP, že sa odhodlal vyplatiť odmeny. „V iných podnikoch je to možno bežná vec, ale v nemocniciach na také niečo ako koncoročné odmeny nie sme zvyknutí.“

Generálnym riaditeľom UNLP je Ján Slávik. V júni tohto roku ho do funkcie vymenoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (za OĽaNO). V novembri svoj post obhájil vo výberovom konaní. V minulosti stál na čele súkromnej nemocnice v košickej Šaci.

LOZ chce ešte rokovať

Ďalším odborovým združením je Základná odborová organizácia sestier a pôrodných asistentiek. Jej predsedníčka Mária Javornícka síce už nepracuje v nemocnici, naďalej však vedie ich organizáciu, ktorá má okolo 200 členiek. Aj ona hovorí o diskriminácii.

„Určite nie je spravodlivé obrať o koncoročnú odmenu matku, ktorá sa nakazila v práci a bola práceneschopná, alebo nemala kde nechať svoje deti. Veď zvyšných takmer jedenásť mesiacov pracovala a všetci vieme, v akých podmienkach, keď sa do nemocníc valili vlny covidových pacientov.“

Mária Javornícka zatiaľ nevie, koľko sestier vynechalo v práci viac než 30 dní. „Nemáme to zrátané. Musím požiadať vedenie nemocnice. Nedostávam od nich informácie, hoci som predsedníčka odborovej organizácie. Ani o odmenách som nič nevedela. Len neoverené informácie od sestier.“

V UNLP pôsobí aj Základná organizácia slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb. Predsedníčka Agnesa Stojničová na naše otázky nereagovala.

Peter Visolajský. Foto – TASR

LOZ tému odmien ešte nevníma ako uzavretú. Ani Peter Zimmermann nemá k dispozícii presnú informáciu, koľkých jeho kolegov sa negatívne dotklo 30-dňové kritérium, aj bez toho však vie, že ho v covidovom roku nepovažujú za adekvátne, respektíve rozumné.

„S vedením UNLP Košice sme sa k tejto téme zatiaľ nestretli. Plánujem to v blízkom čase, hneď ako to bude možné. Naším predbežným návrhom na úpravu kritérií by bol napríklad pomer odmeny k času na PN.“

Inú možnú úpravu spornej podmienky spomenul Peter Visolajský – vyčleniť zdravotníkov, ktorí sa infikovali v práci a mali covid alebo aj postcovidové následky, a tiež vyčleniť matky, ktoré nemali kam dať deti a museli byť doma na OČR. Tieto vyčlenené skupiny by mali nárok na odmenu, aj keď prekročili 30-dňovú hranicu.

„Perspektívne by bolo určite rozumné, keby sa naše vedenie radilo pred významnejšími rozhodnutiami aj s odbormi, aby poznalo aj názor zamestnancov, ktorých sa to týka,“ dodal Peter Zimmermann.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Košice

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie