Denník N

Akú hudbu v roku 2021 počúvali slovenskí muzikanti

Osobné hudobné bilancie – 40 muzikantov v ankete hovorí, ktoré albumy a skladby si púšťali najčastejšie.

Kedysi bolo úplne nepredstaviteľné, aby bol počet nových albumov za rok porovnateľný s počtom koncertov. A už druhý rok za sebou je to presne takto. Naživo sa hralo opäť veľmi málo, a to ešte rátame aj streamované koncerty. Rozdiel bol v tom, že kým vlani sa muzikanti adaptovali na novú realitu, v roku 2021 sa už nová realita premietla aj priamo do hudby. Na Slovensku špeciálne v decembri, keď najskôr z ničoho nič vytiahla úplne nové veci skupina Chiki liki tu-a a vzápätí bilančnú skladbu odpremiéroval aj rapper Vec.

Koncert k výročiu prešovského klubu Stromoradie sa musel konať iba online, čo trio Chiki liki tu-a vyhecovalo k veľkému prekvapeniu pre fanúšikov. Pri skúškach vzniklo niekoľko nových vecí, ktoré za 48 hodín nahrali na EP s názvom Venované pamiatke budúcich zosnulých a pokrstili v live streame. Už z názvu je zrejmé, že to je hudba, ktorá nemohla vzniknúť inokedy než počas pandémie. Chiki liki tu-a ju zažili na vlastnej koži nielen ako muzikanti, spevák Martin Višňovský je zároveň spolumajiteľom klubu Stromoradie, a tak tém na texty bolo dosť.

„Nepýtaj sa na môj názor, tak či tak ho nechceš počuť, točíš to furt dookola, stále na tú istú notu,“ znie v refréne skladby OTP a vzápätí Višňovský s gitaristom Ľuboslavom Petruškom prechádzajú zo spevu do dialógu:

„A tota dezinfekcia tutak, to je bezpečná vec? To aj vy používate totu istú? – Samozrejme, len musíte dávať pozor, žeby ste sa neočapal, lebo potom ostávajú fleky také, potom na oblečení (…) Mne nemusíte merať teplotu, ja som si meral, jak som išiel z domu, 36 celá 7 som mal, to je v pohode, ne? – Áno je, ale aj tak musíme vám my tu zmerať, no, také je nariadenie…“

Opäť dobre odpozorované a odpočúvané situácie z reálneho života, zhudobnené tak, že sa smejete, aj keď si zároveň uvedomujete, že to vlastne príliš smiešne nie je. Zároveň nejde o drsné sociálne drámy ani o emocionálne nakladačky na prvú signálnu, len je ťažšie rozlíšiteľné, kde sa začína humor a kde treba brať veci vážne. Novinkou oproti starším nahrávkam je, že kapela už nepôsobí tak nad vecou a jednotne. Na novom EP, ktoré vyšlo zatiaľ iba digitálne, sa skloňujú aj kolegovia zo scény, ministerka kultúry či odchody známych osobností. Skrátka rok 2021 v skratke.

Aj Branči Kováč alias rapper Vec bilancoval tvorbou. Stačila mu na to jedna pesnička, ktorá je vlastne jeho hudobným kalendárom – postupne rozpráva o všetkom, čo zažil počas jednotlivých mesiacov. A bolo toho dosť. S tupcami na internete pre politiku či pandémiu, ale aj v súkromí, keď jeho čerstvo narodený syn musel dlhšie zostať v nemocnici.

„Smútok a chaos sa miešali s nádejou a radosťou, absurdnosť kvitla doposiaľ nevídanými farbami. Covid sa stal druhýkrát za sebou najpoužívanejším slovom roka. Byť zdravotníkom znamenalo padať po šichte od únavy. My darmožráči z kultúry sme, naopak, skoro celý rok nemali do čoho pichnúť. Bol to zvláštny rok, plný zvláštnych udalostí. Keby som mal zachytiť všetky, tento status by mal 10 000 znakov a skladba 20 minút. Nebojte sa, má len 4:36,“ uviedol svoju novinku.

Vo svete už tradične zostavuje rebríček najlepších nových nahrávok stránka Album of the Year, ale tá zbiera iba recenzie z angloamerických médií. Inú bilanciu roka ponúka naša anketa. Spýtali sme sa slovenských muzikantov otázku:

Akú hudbu ste tento rok počúvali najčastejšie?

Peter Breiner

Glenn Gould Bach. All volumes.

Stravinsky – Firebird. Vienna Phil & Valery Gergiev.

Kristína Mihaľová (Lash & Grey)

Musím sa priznať, že 2021 bol u nás o niečo tichší, keďže sme vydali druhý album a po jeho vydaní si naša myseľ vyžadovala istú dávku tichosti. Tohtoročným najhranejším albumom u nás doma bol asi Peace or Love od Kings of Convenience, ktorí sa takto pripomenuli po 12 rokoch.

Brian Blade a jeho Mama Rosa by bol album, ktorý by som mohla spomínať asi každý rok. Nadčasové. Dá sa zohnať už len veľmi ťažko a dokonca ho nemožno nájsť ani na streamoch, čo je v dnešných časoch trochu zarážajúce. Mne to samozrejme až tak nevadí, no, bohužiaľ, nedá sa zohnať ani na vinyle. Ak by ste ho niekde zahliadli, dajte vedieť!

Jordan Rakei vydal tiež tento rok veľmi pekný album What We Call Life, no aj tak u nás tento rok vyhral ten minuloročný Origin.

Keď sme mali chuť na jazz, tak sme si pustili Sylvaina Luca, ktorý spolu so Stéphanom Belmondom vydali v roku 2019 úžasný album s názvom 2.0. Sú to super muzikanti, veľa ľudí o Sylvainovi ani nevie. Kvalitný moderný jazz, ktorý by si zaslúžil oveľa väčšie publikum. Taktiež veľmi obľúbený Robert Glasper a jeho druhý sólový album Canvas. Ďalej Gregory Porter – All Rise, Leon Bridges – Coming Home, Michael Brecker – The Nearness of you, Lianne La Havas – Lianne La Havas.

Zo slovenských albumov má vždy špeciálne miesto Krajina rovina a Bolo nás jedenásť.

Andrej Šeban

Keďže som dennodenne v štúdiu, počúvam hlavne to, čo nahrávam. Ale inak úryvky všetkého možného. Od stredovekej hudby až po

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Rok 2021

Kultúra

Teraz najčítanejšie