Denník N

V roku 2021 športovci rozumeli svetu ako málokedy predtým

V olympijskej sezóne sa športovou osobnosťou roka v pravidelnej ankete magazínu TIME stala gymnastka Simone Bilesová, hoci v Tokiu získala len jednu striebornú a jednu bronzovú medailu. Vo zvyšných štyroch súťažiach neštartovala, pretože sa psychicky necítila dobre.

Tenistka Naomi Osaková tento rok odstúpila z Roland Garros a odhlásila sa z Wimbledonu, pričom ako dôvod uviedla „veľké vlny úzkosti“, ktoré zažíva počas tlačových konferencií.

Vďaka generácii mladých hviezd bolo športovou témou roka duševné zdravie.

„Smiešne. Mali by sme oslavovať víťazenie a nie vzdávanie sa,“ reagoval na ocenenie pre Bilesovú na Twitteri novinár Piers Morgan. Bývalý moderátor televíznej šou Good Morning Britain kritizoval aj Osakovú a je dlhodobo známy kontroverznými vyhláseniami. Časť spoločnosti ho považuje za dinosaura s predpotopnými názormi, ktorému netreba venovať pozornosť.

Tento jeho názor však v spoločnosti nie je ojedinelý a vychádza z dlho zaužívanej predstavy o športovcoch. Sú vnímaní ako silní jedinci, ktorí ani pod tlakom nedávajú najavo slabosť. Kto ju prejaví, dáva výhodu súperovi a je považovaný za losera. Šport je predsa merateľný, ide v ňom o výsledky, víťazstvá a prekonávanie svojich limitov.

Sú šťastní?

Otázka, či sú profesionálni športovci aj šťastní, sa donedávna príliš neriešila. Naďalej je totiž rozšírený názor, že už len to chýba, aby sme ľutovali preplatených milionárov, ktorí sa živia svojím hobby. Faktom však je, že bohatými sa stane len zlomok z nich, a mnohé prípady športovcov (aj tých úspešných) sa končia tragicky.

Odmalička sú pod tlakom výsledkov a žijú v bubline, v ktorej poznajú len tréningy a zápasy. Mnohí z nich sa po skončení kariéry nevedia zaradiť do spoločnosti.

Keď vlani v Austrálii robili prieskum medzi vrcholovými športovcami, vyšlo im z neho, že títo ľudia v porovnaní s bežnou populáciou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rok 2021

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie