Denník N

Island – ostrov kníh. Ako maličká krajina pochopila dôležitosť literatúry

Foto - David Konečný
Foto – David Konečný

Cesta islandským literárnym svetom od starovekých ság až po avantgardu.

V októbri som so skupinou českých a slovenských spisovateliek a spisovateľov pricestoval na Island. Okrem iného sme pripravovali hosťovanie tridsiatky islandských autorov na Mesiaci autorského čítania v júli 2022 v Brne, Ostrave a Bratislave a azda aj ďalších mestách. Ak pandémia dovolí, bude to zatiaľ najväčšia prehliadka súčasnej severskej tvorby v strednej Európe.

Vďaka grantom EHP a Nórska vyzerá nádejne aj projekt autorských rezidencií, ktoré by umožnili podnetne rozvinúť kultúrnu spoluprácu medzi Košicami a ostrovom na pomedzí Severného ľadového a Atlantického oceánu. Plány sa rodia v správnom čase.

Foto – David Konečný

Knižný rekord

Na Islande žije asi 370-tisíc ľudí. Skoro každý desiaty vydal aspoň jednu knihu, čo je svetový rekord. Toľko autorov nežije nikde na zemeguli. Na ostrove sa však nielen najviac píše, ale aj číta. Nikde inde sa na počet obyvateľov ročne neprečíta toľko kníh. V islandčine dokonca existuje veta: Ad ganga med bok I maganum, čo sa dá voľne preložiť ako ‚každý človek zrodí knihu‘ a doslovne ‚každý má v žalúdku knižku‘.

Reykjavík sa len tak hemží spisovateľmi. V malom islandskom jazyku ročne vyjde tisíctristo nových titulov. Údaje o tamojšom knižnom trhu poctivo zhromažďuje renomované Islandské literárne centrum (ILC). Islanďania knihy milujú. Na svoju literárnu tradíciu a kultúru sú náležite hrdí.

Foto – David Konečný

Sága na prednes

Míľnikov na ceste k autorskej veľmoci sa nájde viacero. Na začiatku sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie