Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Silvestrovské vydanie

Súčasní koaliční lídri. Foto N - Tomáš Benedikovič
Súčasní koaliční lídri. Foto N – Tomáš Benedikovič

1. Studená kapustnica 2. Teplé šampanské 3. Ultra petitum

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka

1. Studená kapustnica

Napätie medzi formou a obsahom, resp. procesom a hmotou, sa v tejto rubrike počas uplynulého roku riešilo viackrát. Tu je pokus o zrozumiteľný súhrn.

Úlohou orgánov aplikácie práva je poskytovať tzv. legálnu spravodlivosť. Tou je výsledok, ktorý vylezie z destilačného potrubia, pričom podstatou destilácie je úzkostlivé dodržiavanie pravidiel vzťahujúcich sa na postup. Lege artis sa tomu hovorí. Forma teda nie je sekundárna a nie je z plastelíny, ktorú možno tvarovať podľa aktuálnych politických potrieb či očakávaní. Skrátka, procesy sa neupravujú tak, aby sa dosiahol požadovaný meritórny výsledok, ale naopak, prípustným je iba taký výsledok, aký sa zmestí a aký vyšiel z predpísanej formy.

Právo ako právo má zmysel výlučne v ekosystéme, ktorého nosnými prvkami sú inštitúcie jeho tvorby, aplikácie a núteného výkonu. To, čo s právnym štátom robí súčasná moc, je zjavne iné než to, čo s ním robila tá predošlá. A je to lepšie aj horšie. Lepšie preto, že to robí otvorene, hrdo a pod vlastným menom, horšie z toho istého dôvodu.

Znamená to totiž, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie