Denník N

Putin sa vyhrážal Bidenovi: Ak prídu nové sankcie, bude vás čakať úplný rozpad vzťahov s Ruskom

Ukrajinský vojak na Donbase. O budúcnosti Ukrajiny a Európy sa spolu po troch týždňoch znovu rozprával Biden a Putin. Foto - TASR/AP
Ukrajinský vojak na Donbase. O budúcnosti Ukrajiny a Európy sa spolu po troch týždňoch znovu rozprával Biden a Putin. Foto – TASR/AP

Biden ponúkol Putinovi dve možnosti, ako vyriešiť napätú situáciu v súvislosti s Ukrajinou. Zámery ruského prezidenta však aj po druhom telefonáte ostávajú nejasné.

Už druhýkrát v priebehu troch týždňov sa prezidenti Spojených štátov a Ruska rozprávali o napätej situácii vzhľadom na Ukrajinu a bezpečnostné usporiadanie Európy.

Intenzívnejšie diplomatické snahy, ktoré obe strany opísali ako seriózne a vecné, však nepriniesli žiadny posun.

Ruský aj americký líder zopakovali svoje postoje, vymenili si varovania, no zároveň potvrdili termíny ďalších intenzívnych rokovaní na pôde viacerých organizácií.

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý si rozhovor vyžiadal sám, varoval šéfa Bieleho domu Joea Bidena pred „kompletným rozpadom vzťahov“ v prípade nových sankcií proti Rusku.

Nimi Západ hrozí Moskve v prípade, že sa skutočne odhodlá pre novú ofenzívu proti Ukrajine. Tak ako to spravila ruská armáda v rokoch 2014 a 2015.

Putin ani v posledných dňoch nevylúčil, že proti Ukrajine zasiahne vojensky. Pri jej hraniciach je stále okolo stotisíc ruských vojakov s najmodernejšou technikou, ktorí sú podľa expertov pripravení na masívnu vojenskú operáciu proti svojmu susedovi.

Zlovestné signály

„Náznaky z Ruska sú ‚zlovestné‘,” povedal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie